Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Brand- och säkerhetsavdelningen satsar på praktikanter

Under sex veckor har brand- och säkerhetsavdelningen vid Örnsköldsviks kommun tagit emot 48 stycken niondeklassare från flera av kommunens högstadieskolor för att ge dem en inblick i verksamheten. Brandmännen Caroline Holmqvist och Jonas Hägglöf har tillsammans under sex veckor varit handledare för samtliga grupper.

– Vi tycker det är viktigt att eleverna får kännedom om våra olika verksamhetsområden, yrkeskategorier och vilka möjligheter som finns, men även att de får med sig användbar kunskap för att kunna göra en insats om olyckan skulle vara framme, säger Caroline.

Åtta elever från Husumskolan och Ängetskolan har under sin praktikvecka haft ett späckat schema där teoretiska moment varvats med praktiska och fysiska aktiviteter. Bland annat har de fått pröva att släcka bränder, klippt sönder en bil, åkt bandvagn och stegbil samt gjort ett flertal studiebesök, bland annat hos kommunens alarmeringscentral (KAC). En av höjdpunkterna under veckan tyckte gruppen var att testa rökdykning i räddningstjänsten övningshus och prova stationerna i belastningsbanan där temperatur uppgick till 58 grader.

– Varje vecka har vi utgått från ett givet schema, men upplägg har varierat något från vecka till vecka, beroende på vad som varit aktuellt just då. Tanken är att de ska få pröva på så mycket som möjligt. Det har varit roliga veckor och eleverna har varit engagerade, nyfikna och ställt många frågor, säger Jonas.

I samband med praktikvecka fick alla elever även genomgå en kurs i hjärt- och lungräddning (HLR) och prova på hur en hjärtstartare fungerar. Kursen genomfördes i samarbete med Örnsköldsviks civilförsvarsförbud som höll i utbildningen. Eleverna fick även pröva på att göra rullbandstestet, ett test som alla deltidsbrandmän genomgår, i full utrustning med tuber på ryggen och åtta graders lutning.

Eleverna från Ängetskolan och Husumskolan tyckte att det var en spännande vecka där de fått lära sig mycket. Flera av dem har fått upp ögonen för yrket och det finns även de som funderar på att söka till räddningsgymnasiet på Sandö till våren.

Aktuelltartikel publicerad av: Lisa Sundvall

2018-11-14