Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Återblick på Funkisveckan 2017

Annelie Asp och Ann-Katrine Hegvold, Botkyrka kommun

Annelie Asp och Ann-Katrin Hegvold, berättade om hur Botkyrka kommun arbetar med delaktighet och brukarinflytande inom LSS-verksamheten. Kommunen var också först ut med en speciell brukarombudsman. Inte för inte utsågs Botkyrka till Årets LSS-kommun 2016.

Nu har några veckor gått sedan Funkisveckan 2017 genomfördes. Det var en vecka fylld av intressanta föreläsningar, inspiration och utmaningar där såväl en intresserad allmänhet som medarbetare inom kommun och landsting tog del av utbudet. Sammanhållande tema för veckan var ”Ett gott och självständigt liv”

Per Nylén, kommunalråd, öppnade veckan med ett inspirerande tal. Därefter föreläste beteendevetare Maria Bauer på temat bemötande i en fullsatt fullmäktigesal.

Conny Akterhall, metodutvecklare, fyllde i sin tur Kempesalen i stadshuset Kronan och bjöd på två givande föreläsningar om lågaffektivt bemötande. Intresset för den lågaffektiva metoden är stort och ligger rätt i tiden. Grundprincipen är enkel, är du lugn så blir den du möter lugn. Känslor smittar! Webbföreläsningen med Bo Hejlskov Elvén var också av stort intresse.

Kristina Isberg, förälder och styrelsemedlem i Attentions lokalförening berättade om språkstörningar.

Örnsköldsviks egna Mikaela Odemyr, ordförande i Europeiska Astma- och Allergiförbundet bjöd på en föreläsning med intressanta fakta om matallergi och sin egna personliga resa som berörde många.

Ann Christin Ölund, habiliteringsläkare föreläste och öppnade upp för frågeställningar och handledning i ämnet flerfunktionsnedsättning och medicinsk omvårdnad.

Debattkvällen om färdtjänst och sjukresor på Gnistan imponerade med en panel från kommun och Din Tur.

Uttervägens Hjältar från ett gruppboende i Umeå vann Årets Idrottsprestation 2016. De gav en inspirerande och motiverande föreläsning om hur de tog sig an utmaningar under träningsfaser och loppet Toughest.

Botkyrka kommun, Årets LSS-kommun 2016, presenterade med stolthet kommunens arbete med brukarnas delaktighet och inflytande i ett transparent synsätt och bemötande med gott samarbete i hela organisationen. En inspirerande kommun – Långt ifrån Lagom!

Årets dag för ”Rocka Sockorna” engagerade många och innebar för Örnsköldsvik att Cesam bjöd in till en aktivitet där butikerna skyltade och hade erbjudanden i butiken för att lyfta fram att ”olika” är bra.

Under veckan har det även erbjudits aktiviteter på Föreningarnas Hus, Örnsköldsviks folkhögskola, biblioteket, samt en hjälpmedelsutställning på temat ”Ett Gott och Självständigt Liv”.

Funkisveckan avslutades med en välfylld kulturdag med uppträdande av Glädjeteatern, Mixen, rullstolsdans av ”Rolling Wheels”, samt ett funkisdisco på Sliperiet där FunkisMellovinnarna 2016 - ”Henkeman och Petra” från Sollentuna uppträdde

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som deltog under veckan. Nu laddar vi inför nästa års Funkisvecka, väl mött i mars 2018!

Carola Staberg, Erika Nordin och Birgitta Hörnfeldt Holm
samordnare av Funkisveckan 2017.

Aktuelltartikel publicerad av: Elisabeth Bårman

2017-04-21