Viktig information om coronapandemin

Unga som begått brott

Bra att veta

Medling och ungdomstjänst riktar sig till dig som är ung och har begått ett brott.

Medling

Medling är ett frivilligt möte mellan dig som har begått ett brott och den som drabbats av brottet. Är du yngre än 21 år och har erkänt ett brott som polisanmälts har du möjlighet att ta ansvar för vad du gjort och visa att du ångrar ditt brott.

Om den som drabbats är intresserad av medling får ni mötas tillsammans med en opartisk medlare. Medlaren står inte på någons sida, utan ska bara hjälpa er att föra ett bra samtal. Ni får prata om vad som hänt, hur det känns och vilka konsekvenser brottet fick. Kanske kan ni komma överens om hur du kan gottgöra den skada du orsakat.

Medling ersätter inte åtal och eventuell rättegång. Det är ett komplement till den vanliga rättsprocessen. Om du är straffmyndig får åklagaren veta att du har ställt upp på medling.

För dig som utsatts för brottet kan medling vara en hjälp att bearbeta en kränkande och svår upplevelse och göra det lättare att gå vidare.

Du kan själv, både som brottsutsatt och gärningsperson, ta initiativ till medling. Det gör du genom att kontakta utredare hos polisen eller kommunens medlare.

Ungdomstjänst

Ungdomstjänst är en straffpåföljd för dig mellan 15 och 18 år. Det är tingsrätten som beslutar om ungdomstjänst och bestämmer antalet timmar. Tiden kan variera från 20 till 150 timmar.

Ungdomstjänst består dels av ett oavlönat arbete på en arbetsplats tillsammans med en handledare, dels en serie samtal med en behandlare i kommunens ungdomsteam. Samtalen är uppbyggda kring olika teman som: händelsen, konsekvenser, moral och värderingar, framtiden med mera. Arbetsplatsen kan vara inom föreningar, kommunala verksamheter och privata företag.

Om du är intresserad av att bli handledare för ungdomar som dömts till ungdomstjänst, hör gärna av dig. Du kan göra skillnad för en ung människa. Under den tid en ungdom är placerad på arbetsplatsen får du stöd av kommunens samordnare för unga lagöverträdare.

Kontakt

Josefin Nordlund

Medlare och samordnare för unga lagöverträdare

Telefon: 070-190 90 86

E-post: josefin.nordlund@ornskoldsvik.se

Kontaktcenter: 0660-880 00, 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)