Länk till startsidan

Unga som begått brott

Bra att veta

Medling och ungdomstjänst riktar sig till dig som är ung och har begått ett brott.

Medling

Medling är ett frivilligt möte mellan dig som har begått ett brott och den som drabbats av brottet. Är du yngre än 21 år och har erkänt ett brott eller delaktighet i ett brott som polisanmälts har du rätt till att få träffa medlingsverksamheten för att få information om medling. Medling ger dig och den som drabbats av brottet möjlighet att få nya perspektiv, att hantera konsekvenserna och att lättare kunna gå vidare. Medlingsmöte är alltid frivilligt och ersätter inte åtal eller rättegång. Medlaren arbetar under sekretess och är opartisk. All kontakt är kostnadsfri.

Tackar du ja till att träffa medlingsverksamheten sker det genom ett enskilt möte där du får du mer information om vad medling kan innebära för just dig. Efter mötet bestämmer du om du vill gå vidare med ett medlingsmöte eller inte. Om både du och den som drabbats av brottet är intresserad av medling, efter ett eget enskilt möte med medlingsverksamheten, får ni mötas tillsammans med en opartisk medlare. Medlaren står inte på någons sida, utan ska se till att samtalet går till på ett bra sätt och att det finns utrymme för alla att bli hörda. Medlaren bidrar till att mötet blir tryggt för er båda. Ni får prata om vad som hänt, hur det känns och vilka konsekvenser brottet fick. Ni kan också prata om hur ni vill förhålla er till varandra i framtiden. Det som sägs stannar mellan er och medlaren.

Medling ersätter inte åtal och eventuell rättegång. Det är ett komplement till den vanliga rättsprocessen och är till för er att bearbeta händelsen. Det som medlingsverksamheten skickar vidare till åklagaren är gärningspersonens inställning till att delta på medling eller ej. För dig som utsatts för brottet kan medling vara en hjälp att bearbeta en kränkande och svår upplevelse och göra det lättare att gå vidare.

Du kan själv, både som brottsutsatt och gärningsperson, ta initiativ till medling. Det gör du genom att kontakta utredare hos polisen eller kommunens medlare.

Ungdomstjänst

Ungdomstjänst är en straffpåföljd för dig mellan 15 och 18 år. Det är domstolen som beslutar om ungdomstjänst och bestämmer antalet timmar. Tiden kan variera från 20 till 150 timmar.

Ungdomstjänst består dels av ett oavlönat arbete på en arbetsplats tillsammans med en handledare, dels en serie samtal med en behandlare. Samtalen är uppbyggda kring olika teman som: händelsen, konsekvenser, moral och värderingar, framtiden med mera. Arbetsplatsen kan vara inom föreningar, kommunala verksamheter och privata företag.

Om du är intresserad av att bli handledare för ungdomar som dömts till ungdomstjänst, hör gärna av dig. Du kan göra skillnad för en ung människa. Under den tid en ungdom är placerad på arbetsplatsen får du stöd av kommunens samordnare för unga lagöverträdare.

Kontakt

Ann-Katrin Åhl

Medlare

Telefon: 073-275 10 89

E-post: ann-katrin.ahl@ornskoldsvik.se

 

Kontakt samordning för ungdomstjänst och medling

Fältgruppen

E-post: faltgruppen@ornskoldsvik.se


Kontaktcenter: 0660-880 00, 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)