Medling vid brott
Bra att veta
Medling
Medling är ett frivilligt möte mellan dig som har begått ett brott och dig som har blivit utsatt för det. Om du är under 21 år och har erkänt ett brott, eller om du varit med och begått ett brott som har polisanmälts, ska du enligt lag få information om medling.
Du kan själv ta initiativ till medling, oavsett om du är gärningsperson eller brottsutsatt. Kontakta polisen eller kommunens medlare om du vill veta mer.
Vad är medling?
Medling ger dig möjlighet att:
- Få nya perspektiv.
- Hantera konsekvenserna av brottet.
- Lättare gå vidare efter händelsen.
Syftet med medling är att minska de negativa konsekvenserna av brottet.
Hur fungerar medling?
Medling är alltid frivilligt. Om du tackar ja till att träffa medlingsverksamheten börjar det med ett enskilt möte, där du får veta mer om vad medling innebär för dig. Efter mötet bestämmer du om du vill fortsätta.
Om både du och den andra personen vill gå vidare hålls ett gemensamt möte tillsammans med en opartisk medlare.
Medlarens roll är att:
- Vara opartisk och inte ta någons sida.
- Skapa en trygg miljö för samtalet.
- Se till att båda får möjlighet att bli hörda.
Under medlingen pratar ni om vad som har hänt, hur det känns och vilka konsekvenser det fick. Ni kan också diskutera hur ni ska förhålla er till varandra framöver.
Viktigt att veta
Medling ersätter inte åtal eller rättegång utan är ett komplement till rättsprocessen. Medlaren arbetar under sekretess och all kontakt är kostnadsfri.
För dig som gärningsperson skickar medlingsverksamheten din inställning till medling vidare till åklagaren. För dig som blivit utsatt kan medling vara ett sätt att bearbeta en svår upplevelse och lättare gå vidare.
Kontakt
Medlingsverksamheten
Telefon: 073 275 10 89 eller 070 34 36 025
E-post: medlingsverksamheten@ornskoldsvik.se
Kontaktcenter: 0660-880 00, 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)