Hedersrelaterat våld och förtryck
Bra att veta
Känner du en oro för att åka utomlands? Känner du dig pressad att göra saker som du egentligen inte vill? Känner du att du inte har samma frihet som andra? Är du utsatt för någon form av hot, våld, makt, kontroll eller kränkningar?
Hedersrelaterat våld och förtryck är hot, våld, makt, kontroll eller kränkningar som utövas mot en person och där familjens heder uppges som anledning. Det kan drabba flickor, kvinnor, pojkar och män.
Våldet och förtrycket utförs ofta av flera personer gemensamt. Förövarna behöver inte vara en nuvarande eller tidigare partner. De kan istället vara föräldrar, syskon, släktingar eller andra bekanta till familjen.
Hedersrelaterat våld och förtryck kan ta sig olika uttryck och ha olika syften. Främst handlar det om att begränsa och kontrollera flickors och kvinnors oskuld/kyskhet och sexualitet och att sätta kollektivet före sig själv. Tvångsäktenskap och könsstympning är några specifika uttryck för detta våld.
Du kanske har regler som gör att du måste komma hem direkt efter skolan, arbetet eller en aktivitet? Får du inte delta på skolans alla lektioner eller aktiviteter? Kanske för att det är du som ska kontrolleras eller för att du ska kontrollera någon annan, exempelvis syskon.
Ingen ska behöva ha det så här. Om du upplever våld, förtryck och kränkningar kan du söka stöd hos kommuens mottagningsgrupp. De hanterar ditt ärende under sekretess. Ingen annan får veta att du har sökt hjälp.
Om du behöver akut hjälp ska du alltid kontakta polisen på telefon112.
Kontakt
Kontakta mottagningsgruppen för stöd och råd eller för att lämna orosanmälan
Mottagningsgruppen för barn, unga och vuxna
Telefon: 0660-888 07
Öppettider telefon: 10:00–11:30 och 13:00–15:00 måndag, tisdag, torsdag och fredag , 10:00-11:30 onsdag
E-post: vfmottagningsgruppen@ornskoldsvik.se (e-posten läses på vardagar)
Kontaktcenter: 0660-880 00, 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)
Social beredskap
Efter kontorstid når du socialtjänsten via 0660-888 07. Är situationen akut, ring polisen 112