Länk till startsidan

Verksamheter inom arbetsrehabilitering

Arbetsrehabilitering finns inom flera olika verksamhetsområden och på olika arbetsställen. Det ger dig möjlighet till erfarenhet inom olika områden, utifrån dina förutsättningar och mål.

Startpunkten är ett nav för flera av de verksamheter som beskrivs här och erbjuder praktiskt arbete inom ett brett fält av uppgifter. Alla med återvinning som grundidé.

Ateljén är en öppen verksamhet som vänder sig till unga vuxna mellan 16 och 30 år med psykisk ohälsa. Arbetet består av olika kreativa uttrycksformer inom bild, form och text.

Du får arbeta med skapande verksamhet som kombineras med individuellt stöd och samtal. Det brukar ofta vara en bra start för dig som av olika anledningar varit hemma en längre tid.

I Startpunktens återvinningsbutik arbetar du med försäljning och kundkontakter. Butiken, som är öppen för allmänheten, säljer egentillverkade produkter samt gods som skänkts vid återvinningsstationerna och sedan restaurerats vid Startpunkten.

Återvinningsbutiken ligger på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

Jobbar du i köket på Startpunkten får du praktisk handledning i köksarbete. Du hjälper till att laga lunch och fika till alla på Startpunkten.

Lunch och fika sker på fasta tider. Det ger möjlighet att träffa andra och få socialt utbyte utöver det som sker under arbetstid. Många väljer att fika och äta lunch tillsammans i de gemensamma lunchutrymmena. Det bidrar till att skapa en hälsosam rutin kring kosthållning och dygnsrytm.

På Startpuktens legoverksamhet tar du och arbetslaget emot uppdrag från externa kunder. Uppdragen varierar beroende på kund och efterfrågan. Det kan vara allt från att klistra etiketter på schampoflaskor till att sätta ihop tekniklådor till skolverksamhet.

Lego hjälper också till att hantera skänkt gods som Port 5 har hämtat från återvinningscentralerna.

Plattform U vänder sig främst till unga vuxna, upp till 30 år. Här erbjuder arbetsmarknadshandläggare bland annat individuell kartläggning, coachning, utbildningsblock, studiebesök hos arbetsgivare och studieanordnare.

Hos Port 5 arbetar du med transport och mekaniskt arbete. Det passar för dig som gillar att skruva, fixa och laga prylar. Du hjälper till att hämta och transportera gods från kommunens återvinningscentraler till lagret på Sjögatan. Där sorteras, demonteras, rengörs och lagas godset. Större lagningar och projekt skickas vidare till Snickeri och Textil och tapetseri. Det mesta godset tas direkt till butiken efter rengöring.

Port 5 hanterar även vissa maskiner, till exempel gräsklippare, motorsågar och enklare elprodukter som ska lagas innan försäljning. Utöver detta finns en cykelverkstad där cyklar demonteras, lagas och monteras för att sedan säljas i Startpunktens återvinningsbutik.

Startpunktens snickeri, även kallat Snicken, tar hand om gods som Port 5 levererar. Här får du jobba med att laga, komplettera och bygga om möbler och annat gods inför försäljning i butiken. Varje produkt är unik och kräver olika åtgärder.

Snicken tar också hand om möbler inom kommunens verksamhet, rustar upp dem och skickar tillbaka dem fräscha för ny användning. I mån av tid och beroende på deltagarnas förutsättningar, sker även viss nyproduktion i snickeriet.

Inom Starpunktens textila verksamhet får du utlopp för din kreativitet om du gillar att sy och skapa med tyg och garn. Till stor del handlar det om att tillverka nya produkter som ska säljas i butiken. Tapetseriet klär om möbler som kommer antingen från Port 5 eller från snickeriet.

Enheten hjälper också till att de sortera tavlor, böcker, filmer, CD-skivor och liknande som skänkts till försäljning i återvinningsbutiken.

Återbrukets verksamheter i Bjästa och Bredbyn erbjuder arbetslivsinriktad rehabilitering. Här arbetar du med att demontera och sortera elavfall samt att återvinna metall och plocka bort miljöfarliga beståndsdelar.

Varje år demonteras cirka 350 ton gods på Återbruken i Bjästa och Bredbyn. Ett bra bidrag till minska miljöbelastningen och slöseri med resurser. Återbrukets verksamhet är miljöcertifierad enligt ISO 14001:2015.