Länk till startsidan

Nyckelfri hemtjänst

Du som beviljas hemtjänst får ett elektroniskt låsvred monterat på insidan av din dörr. Det gör att hemtjänstens personal inte behöver hantera nycklar när de ska besöka dig. Istället använder de en kod i sin mobiltelefon för att låsa upp dörren. Det är bara hemtjänstpersonal som har behörighet att besöka dig som kan använda låset. Ditt vanliga lås påverkas inte. Du själv och dina anhöriga använder nycklar precis som vanligt.

Elektroniskt lås är tryggare eftersom det minskar risken att nycklar försvinner. Det går också att se vem inom hemtjänsten som varit hos dig och när besöket gjordes. Dessutom kan du få hjälp snabbare om du larmar med ditt trygghetslarm. Hemtjänstpersonal som finns i närheten kan då komma och öppna med sin mobiltelefon, de behöver inte åka och hämta nyckel först.

Det kostar inget för dig att få elektroniskt lås. Det syns inte från utsidan av dörren att du har ett elektroniskt lås. Låset är oberoende av mobiltäckning och påverkas inte av strömavbrott. Som en extra säkerhetsåtgärd behöver du ändå lämna en nyckel som förvaras inlåst hos hemtjänsten.

Det elektroniska lås som Örnsköldsviks kommun installerar heter Phoniro. De som kommer hem till dig för att montera låset är anställda av kommunens välfärdsförvaltning. De ska kunna legitimera sig så att du vet att de personerna är behöriga för uppdraget.