Länk till startsidan

Hemtjänst

Bra att veta

Hemtjänsten underlättar för dig att bo kvar och känna trygghet i det egna hemmet. Hemtjänsten kan, utifrån dina behov, stödja dig med praktiska sysslor som städning, tvätt och inköp. Du kan också få stöd med din personliga omvårdnad som exempelvis hygien, toalettbesök, på- och avklädning och vid måltider. Du kan få stöd för att komma ut en stund eller för att uträtta personliga ärenden. Hemtjänsten kan även avlasta närstående med avlösning i hemmet.

Hemtjänsten i Örnsköldsvik sker i kommunens regi. Du kan alltså inte välja utförare. Däremot har du möjlighet att påverka hur ditt stöd ska utföras inom ramen för ditt beslut. Du får tillsammans med hemtjänstens personal göra en genomförandeplan för ditt stöd.

Örnsköldsviks kommun ingår i finskt och samiskt förvaltningsområde. Det ger dig som tillhör någon av dessa nationella minoriteter rätt till hemtjänst, helt eller till en väsentlig del, på minoritetsspråk. Har du önskemål om detta, ska du meddela det när du ansöker om hemtjänst.

När du ansöker om hemtjänst gör kommunen en bedömning av dina behov utifrån socialtjänstlagen.

Du betalar omsorgsavgift och personliga kostnader i efterskott. Får du stöd i januari skickar kommunen fakturan i februari. Den fakturan ska du betala senast 20 mars.

Vill du ställa frågor om hemtjänst eller komma i kontakt med en biståndshandläggare, välkommen att kontakta kommunens kontaktcenter. De hjälper dig vidare med ditt ärende.

Kontakt

Kontaktcenter

Telefon: 0660-880 00, välj tonval 1
Öppettider telefon: 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)


Besök receptionen stadshuset Nygatan

Adress: Nygatan 16, plan 1
Öppettider receptionen Nygatan: 07:45–16:30 helgfria vardagar, lunchstängt 11:30–12:30 (15 maj–15 sept  07:45–15:45)