Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?

Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

Samhällsorientering för nyanlända

Bra att veta

I Sverige är det lag på att nyanlända flyktingar och invandrare ska få delta i samhällsorientering. När du deltar i samhällsorientering får du information om Sverige och hur det svenska samhället fungerar. Så långt det är möjligt får du informationen på ditt modersmål eller på ett annat språk som du förstår.

Du som är mellan 18 och 65 år och har uppehållstillstånd som flykting eller av flyktingliknande skäl har rätt att delta i samhällsorientering. Så snart som möjligt efter att du skrivit in dig hos arbetsförmedlingen ska du få erbjudande om samhällsorientering som en del i din aktivitesplan. Kommer du som nyanländ anhöriginvandrare har du också möjlighet att anmäla ditt intresse för samhällsorientering.

Nyanlända invandrare som går i gymnasieskola eller är medborgare i ett EES-land eller Schweiz har inte rätt till samhällsorientering.

Om du deltar i Arbetsförmedlingens etableringsprogram får du hjälp av din handläggare att ansöka om samhällsorientering. Du som inte deltar i etableringsprogrammet kan ansöka om samhällsorientering genom att fylla i ett formulär här på webbplatsen.

Kontakt

Flerspråkigt Centrum

Telefon: 0660-880 74

E-post: integrationsenheten@ornskoldsvik.se

Besöksadress: Lasarettsgatan 7b, 891 33 Örnsköldsvik


Kontaktcenter

Telefon: 0660-880 00, välj tonval 2
Öppettider telefon: 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)


Besök oss i stadshuset Kronan

Adress: Järnvägsgatan 6, entréplan
Öppettider besökscenter Kronan: 07:45–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:45–16:15).
Andra onsdagen varje månad kl 14:30–16:00 finns mölighet till drop-in att träffa finskspråkig och sydsamiskspråkig kommunvägledare.