Länk till startsidan

Kontaktfamilj och stödfamilj

Bra att veta

Att vara kontaktfamilj eller stödfamilj ger en möjlighet att berika ett barns liv och ditt eget. Du blir en resurs för en annan familj som behöver avlastning och stöd.

Uppdragen som kontaktfamilj och stödfamilj är i princip desamma. Skillnaden är att insatsen kontaktfamilj beviljas enligt socialtjänstlagen och stödfamilj enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Alla barn är unika och därför behövs olika typer av familjer. Om du är gift, sambo eller ensamstående är inte avgörande. Det viktiga är att erbjuda en kärleksfull, trygg och stabil tillvaro för barn att växa och utvecklas i.

Det finns inte krav på några särskilda kvalifikationer. För att bli kontaktfamilj eller stödfamilj bör du ha ett personligt engagemang och utrymme i vardagen för ett barn. Du bör också ha en stabil livssituation samt tid, tålamod och intresse av att ta emot ett barn.

Kontakt-/stödfamiljsbarnet behöver inte ha ett eget rum när det är hos dig. Det du och din familj däremot behöver ha, är ett stort känslomässigt utrymme.

Eftersom barn har olika behov och intressen, behövs alla möjliga sorters kontaktfamiljer och stödfamiljer. Ni tar emot ett eller flera barn i ert hem, vanligtvis en/två helger i månaden. Barnet tar då del av er vardag och era intressen. Om möjlighet och behov finns, kan uppdraget även omfatta att barnet bor hos er under till exempel en sommarvecka.

Som kontaktfamilj eller stödfamilj får ni ett arvode, grundat på barnets ålder och uppdragets omfattning. Ni får även en omkostnadsersättning som ska täcka de kostnader ni har när barnet vistas hos er.

Kontakt

Rekryteringsgruppen

Rekryterar till uppdrag som avlösare, kontaktfamilj, stödfamilj, kontaktperson, ledsagare

E-post: rekryteringsgruppen@ornskoldsvik.se

Kontaktcenter: 0660-880 00, 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)