Viktig information om coronapandemin

Det är du och jag som har makten över viruset - tillsammans kan vi minska smittspridningen. Läs mer om hur Örnsköldsviks kommun hanterar coronapandemin.

Konsumentlagar som är bra att känna till

  • Konsumentköplagen beskriver vilka rättigheter du har när du köper en vara i en butik. Där kan du bland annat se vilka regler som gäller om du inte är nöjd med en vara och vad du då kan kräva av säljaren.

  • Konsumenttjänstlagen gäller när du köper en tjänst, till exempel anlitar en hantverkare för att måla om ditt hus eller när du lämnar in bilen för reparation. Lagen är ditt skydd mot dåligt utförda tjänster.

  • Distans- och hemförsäljningslagen gäller när du som privatperson handlar via postorder, Internet, telefon eller vid andra distansköp. Även hemförsäljning ingår i denna lag, som bland annat reglerar vad säljaren ska informera om, hur kunden kan ångra köpet och hur lång tid kunden har på sig.

De här lagarna är tvingande till konsumentens fördel. Det innebär att säljaren aldrig kan avtala om några villkor som försämrar köparens ställning.