Länk till startsidan

Vård- och omsorgsboende

Bra att veta

När ditt behov av vård, omsorg och trygghet inte längre kan tillgodoses i det egna hemmet kan du ansöka om att få komma till ett vård- och omsorgsboende. Där finns personal som kan ge dig stöd alla tider på dygnet. Du kommer att få stöd av all personal, men erbjuds också två namngivna kontaktpersoner. All personal har tystnadsplikt.

Du hyr din lägenhet på boendet och har ett hyreskontrakt. Säng ingår men i övrigt möblerar du efter eget önskemål. På vård- och omsorgsboendet serveras frukost, lunch och middag samt mellanmål.

Kommunens vård- och omsorgsboenden arbetar enligt ett rehabiliterande förhållningssätt. Det innebär att du, utifrån dina förutsättningar, ska ges möjlighet att delta och efter förmåga utföra vardagliga aktiviteter. På så sätt kan du underhålla och bevara dina förmågor och funktioner så länge som möjligt.

Du ansöker om vård- och omsorgsboende via kommunens biståndshandläggare. De utreder och beslutar om vilken hjälp du har rätt till utifrån socialtjänstlagen.

Örnsköldsviks kommun ingår i finskt och samiskt förvaltningsområde. Det ger dig som tillhör någon av dessa nationella minoriteter rätt till vård och omsorg hela eller en väsentlig del på minoritetsspråk. Har du önskemål om detta, ska du meddela det när du ansöker om vård- och omsorgsboende.

På vård- och omsorgsboendet betalar du en omsorgsavgift. Avgiften baseras på din inkomst.

Har du frågor om vård- och omsorgsboende är du välkommen att kontakta kommunens kontaktcenter. De hjälper dig vidare med ditt ärende.

Kontakt

Välkommen att kontakta biståndshandläggare via kontaktcenter.

Kontaktcenter

Telefon: 0660-880 00, välj tonval 1
Öppettider telefon: 07:30–17:00 helgfria vardagar (15 maj–15 september 07:30–16:15)


Besök receptionen stadshuset Nygatan

Adress: Nygatan 16, plan 1
Öppettider receptionen Nygatan: 07:45–16:30 helgfria vardagar, lunchstängt 11:30–12:30 (15 maj–15 sept  07:45–15:45)
Andra onsdagen varje månad kl 14:30–16:00 finns möjlighet till drop-in att träffa finsk- och nordsamiskspråkig kommunvägledare.