%20_MG_5251.webp)
Lövplattmask (Obama nungara) är en invasiv främmande art. Foto: Jonas Roth.
Stoppa spridningen av den invasiva lövplattmasken
Trädgårdssäsongen är i gång och kommunen vill därför uppmärksamma allmänheten på risken för spridning av den invasiva arten lövplattmask (Obama nungara). Masken har spridit sig via växthandeln i Europa och har påträffats på flera platser i Sverige, även i Örnsköldsvik.
Lövplattmasken är köttätande och lever bland annat av daggmaskar, som är viktiga för jordens kvalitet och ekosystem.
— Tack vare våra interna rutiner har kommunens trafik- och parkavdelningen hittat och förhindrat spridning av lövplattmask vid en leverans av växter nyligen. Det är därför mycket viktigt att alla kontrollerar sina plantor så att vi hjälps åt att förhindra spridning av den här problematiska masken, säger Johanna Martinell, biolog vid Örnsköldsviks kommun.
Så här gör du för att skydda naturen och din trädgård:
- Fråga där du köper dina växter: köp från en trädgårdshandel eller blomsteraffär som aktivt jobbar med att minska risken för spridning av lövplattmask. Fråga där du köper dina växter hur de kontrollerar växterna och vilka åtgärder de vidtar vid fynd.
- Kontrollera växterna: genom att leta under och i krukan, på, under och runt växten. Använd gärna ficklampa eftersom plattmaskarna är slemmiga och ofta glänser till. Tänk på att om du hittar lövplattmask på en växt behöver du fortsätt att leta på växten under flera dagar innan du planterar.
- Sanera växter: om du misstänker att en växt är angripen kan du sanera den genom att värma upp hela rot- och jordklumpen till 38-39 grader i 15 min.
- Avliva lövplattmaskar: plocka bort de lövplattmaskar du eventuellt hittar och avliva dem genom att lägga dem i en burk och hälla på kokande vatten.
- Kassera en växt: om du vill kasta en växt som kan vara angripen, lämna den till närmaste återvinningscentral för energiåtervinning. Kasta aldrig växtdelar eller jord som kan innehålla lövplattmaskar i komposten eller i naturen.
- Rapportera fynd: hittar du lövplattmaskar kan du rapportera dessa till Länsstyrelsen Västernorrland. Skicka gärna in en bild, plats och dina kontaktuppgifter via e-post till: vasternorrland@lansstyrelsen.se
Tack för att du är med och bidrar till att skydda vår natur och ekosystemtjänster.
Mer information:
Naturvårdsverkets information om lövplattmask Länk till annan webbplats..
Publicerad: