
Med ett djupt engagemang och ihärdigt arbete har Sanna och Tommie, lärare i fritidshemmet Själevadskolan, tillsammans med barnen bildat Själevadskolans IF. Aktiviteter erbjuds under raster, efter skoltid och under skollov. Allt från dans och fotboll till stafetter och lekar utifrån medlemmarnas önskemål.
Demokrati, inkludering och ledarskap i praktiken – Idrottsstipendium till Själevadskolans IF för verksamhet av betydelse för framtiden
Själevadskolans skolidrottsförening, Själevadskolans IF, har i konkurrens med andra föreningar och skolidrottsföreningar utsetts av Riksidrottsförbundet till vinnare av årets idrottsstipendium ur Tore A Jonassons stiftelse.
Priset delades nyligen ut vid en högtidlig gala i Stockholm och är på 100 000 kr. Pengarna kommer Själevadskolans IF att använda till att utbilda sina unga ledare i ledarskap, utbildningar för unga i styrelsen samt till idrottsaktiviteter för barn och unga.
Idéen om att starta en skolidrottsförening kom år 2023. Tankarna föddes hos fritidslärarna på Själevadskolan utifrån barnens engagemang, vilja och idérikedom att planera och genomföra aktiviteter. Idén blev verklighet i början av 2024 och visade sig locka in många barn i fysisk aktivitet och inspirera barn att leda. Det är en växande förening som i dagsläget har 350 medlemmar.
- Skolidrottsföreningen startade på och utgår från Själevadskolan. Grundfilosofin är en förening av unga, för unga, där unga leder unga. Vi vill vända oss till samtliga barn i området, även de som inte går på Själevadskolan. En stark skolidrottsförening ger barnen tillgång till gratis idrott, bidrar positivt till deras hälsa och skolresultat samt bygger en viktig grund i deras utveckling och idrottsliga engagemang nu och i framtiden. Det är en bred förening som arbetar för att alla barn oavsett mål, ambitionsnivå och förkunskaper får möjlighet att, i ett tryggt sammanhang, utvecklas och uppleva rörelseglädje, berättar Sanna Bylund lärare i fritidshem Själevadskolan.
Medlemmarna har möjlighet att kostnadsfritt både leda och delta i aktiviteter och testa en bred variation av idrotter i anslutning till skoldagen samt under skollov. Föreningen har i dagsläget cirka 50 unga aktiva ledare med utbildning. Styrelsen utgörs av barn i åldern 12–13 år. Barnen erbjuds utbildning i ledarskap, styrelsearbete, demokrati och föreningslära genom Svenska Skolidrottsförbundet, Riksidrottsförbundet och Studieförbundet Idrottsutbildarna, SISU. Barnen träffas några gånger i månaden och går utbildningar samt driver föreningen med hjälp av föreningens vuxenstöd på Själevadskolan.
- Genom att unga leder lockas många in i aktiviteterna och ledarna utbildas samtidigt i ledarskap och växer som individer, ledare och medmänniskor. Vi vuxna stöttar eleverna med att förbereda det praktiska kringarbetet med scheman, planeringsunderlag, lokaler och material samt utbildar och coachar eleverna. Under skollov arrangerar idrottsföreningen läger för barnen i området. Då erbjudits de att prova på en bredd av idrotter. Det är fina tillfällen att arbeta med värdegrund och bidrar till att skapa ett tryggt sammanhang. Skolidrottsföreningen når barn som aldrig fått möjlighet att vara med i en förening eller leda. Den når även barn som har svårt att lyckas i klassrummet. Alla får möjlighet att utvecklas, lära och lyckas vilket stärker självkänsla, självförtroende och välmående. Eleverna får ta ansvar, vara förebilder och pröva sina vingar med stöd av oss vuxna, berättar Tommie Andersson lärare i fritidshem Själevadskolan.
Själevadskolans IF samarbetar gärna med andra föreningar, skolidrottsföreningar och närliggande fotbollsföreningen samt andra föreningar i området.
- Förhoppningen är att göra vägen kortare för barnen in i föreningslivet i framtiden. Som ledare eller styrelsemedlem i en skolidrottsförening är chansen en på fyra att man är med i en ideell förening som vuxen visar statistik. Konceptet med barn och unga som ledare och styrelse konkretiserar demokrati på riktigt. Här är det barnen som diskuterar de viktiga och avgörande frågorna. Hur ska vi inkludera fler. Hur skapar vi en trygg miljö. Hur säkerställer vi att alla medlemmar har samma möjlighetertill inflytande, berättar Sanna.
-Skolidrottsföreningen bidrar till att barnen utbildas i föreningslära och får uppleva demokratiska processer. Förhoppningen är att de tar med sig detta in i sina andra föreningar och klubbar, där ofta vuxna sitter i styrelsen. Barnen förstår deras rätt till inflytande och delaktighet. Här föds framtidens ledare och styrelsemänniskor, berättar Tommie.
Publicerad: