Här tillhandahåller kommunen ved för trivsamma och säkra friluftsupplevelser
Från och med 1 januari 2025 ändrar Örnsköldsviks kommun rutinerna för vedhantering i friluftsområdena. Syftet är att använda resurserna där de gör störst nytta och samtidigt ge besökare trivsamma och säkra friluftsupplevelser.
För att stödja ett hållbart och trivsamt friluftsliv och skydda naturen kommer kommunen tillhandahålla ved på följande platser: naturreservat, naturhamnar i skärgården, vid större skidområden och utpekade vandringsområden.
— Vi har gjort en prioritering på de områden där vi ser att veden gör störst nytta, dels för naturens skull, dels för att våra besökare ska kunna vistas i naturen på ett säkert sätt. Under vintern kan man behöva stanna till på skidturen för att värma sig och då finns möjlighet att göra upp eld i våra raststugor, säger Tina Ottosson, informatör, friluftsliv- och kulturenheten, Örnsköldsviks kommun.
Under hela året levererar kommunen ved med jämna mellanrum till de platser som är utpekade. Även i skärgården sker vedleveranser under sommaren med ett uppehåll under vintern. Vid hösten sista skötselsväng levereras därför en extra stor laddning ved till i skärgården som ska räcka för hösten. Ny ved levereras åter igen när skärgårdens skötselsvängar drar i gång för sommaren.
Alla platser som kommunen tillhandahåller ved på finns markerade i Örnkartan. Länk till annan webbplats.
Här kan du se kartan och ta del av kartlagret med var det finns ved. Länk till annan webbplats.
Även om kommunen erbjuder ved på utvalda platser kan det inte alltid garanteras att det finns ved på plats. För att säkerställa en bra upplevelse rekommenderar kommunen att du planerar din tur och tar med dig egen ved eller grillkol. Stötta gärna lokala butiker genom att köpa ved eller grillkol i närområdet.
Från och med 1 januari 2025 kommer kommunen inte tillhandahålla ved på följande platser: platser som är lättillgängliga med bil eller endast kräver korta promenader samt platser nära andra områden där ved redan erbjuds.
Platser som berörs av förändringen är: Fjälludden, Friluftscentralen, Hinnsjöstugan, Hällorna, Nyängets havsbad, Skommarskaten, Storstensudden, Studsviken, Tomten, Vikbottberget och Ögeltjärn.
De nya rutinerna för vedhantering i kommunen är framtagna utifrån flera anledningar, dels på grund av att vedhantering är tids- och resurskrävande, dels för att kommunen behöver prioritera andra friluftsåtgärder. Det finns även ved att köpa på många bensinstationer och i butiker och att leverera gratis ved vid lättillgängliga platser kan därför upplevas som osund konkurrens.
Publicerad: