Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Äggboden i Banafjäl har blivit servicepunkt

Äggboden i Banafjäl har blivit servicepunkt

Fredrik Nylander och Peter Sellgren får blommor av kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C)

Fredrik Nylander och Peter Sellgren uppvaktades av kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C) i samband med invigningen av den nya servicepunkten i Banafjäl.

I vackert höstväder 5 oktober invigdes kommunens elfte servicepunkt. Äggboden i Banafjäl har växlat upp och, genom avtal med kommunen, blivit servicepunkt för Grundsundaområdet.

Förutom att handla ägg, ost, potatis och annat närproducerat kan besökaren nu även passa på att sköta digitala ärenden till kommunen via servicepunktens surfplatta. Samhälls- och turistinformation ingår också i servicepunktens utbud, liksom möjligheten att köpa en fika och kanske småprata med någon bekant som tittar in.

Kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C) förrättade invigningen och önskade Fredrik Nylander och Peter Sellgren lycka till med det nya uppdraget.

– Jag är glad över att även Grundsundaområdet nu fått sin servicepunkt. En förutsättning för denna lokala service är att det finns aktörer runt om i våra bygder som är beredda att ta sig an uppdraget, utan dem är det inte möjligt. Servicepunkterna fyller idag en viktig funktion och med tiden kan det också bli så att serviepunkterna kan komma att få en betydelse för vår civila beredskap, som samlingspunkt och nod i bygden, sade Anna-Britta Åkerlind.

surtfplatta, broschurer, ballonger och en kaffeautomat inne i äggboden

Via surfplattan kan besökaren exempelvis sköta olika digitala ärenden till kommunen och chatta med kontaktcenter. Kaffeautomatens betydelse som sammanhållande och socialt stärkande för kringboende ska inte underskattas.

De första servicepunkterna började ta sin form redan 2011 och den första skylten kom upp i Gideå 2012. Även om grundidén är densamma idag, har konceptet utvecklats. Det har bland annat skett genom dialog med ortsbor och lokala aktörer i landsbygdsprojektet ”Framtidens smarta servicepunkter”. Ett projekt som delfinasieras genom medel från Tillväxtverket via Europeiska jordbruksfondens landsbygdsutveckling.

– Även om varje servicepunkt har sina unika utmaningar och behov av flexibilitet, har det framkommit ett gemensamt behov ökad digital information och kommunal närvaro. Samtidigt framhålls vikten av en fysisk mötesplats för social samvaro. Behovet av trygghet, information och gemenskap är centrala för att skapa levande och attraktiva bygder. Genom att lyssna på lokala behov kan servicepunkternas funktion anpassas och stärkas. Med möjligheten att dela sina uppdragsavtal med andra lokala aktörer kan de erbjuda flexibla lösningar som tillgodoser bygdens önskemål, säger Camilla Asplund, projektledare för EU-projektet ”Framtidens smarta servicepunkter”.

Anna-Britta Åkerlind, Peter Sellgren,  Fredrik Nylander och Camilla Asplund

Anna-Britta Åkerlind, Peter Sellgren, Fredrik Nylander och Camilla Asplund framför skylten som indikerar att här finns en servicepunkt

Servicepunkter finns sedan tidigare i Solberg, Myckelgensjö, Hemling, Trehörningsjö, Långviksmon, Flärke, Mellansel, Gideå, Skorped, Sidensjö, Köpmanholmen och Ulvön. Inom kort invigs även servicepunkter i Skorped och Mellansel.

Konceptet från Örnsköldsvik har även väckt intresse och spridits till andra kommuner i landet, liksom "vår" skylt Servicepunkt.

Vimpel med texten servicepunkt i bakgrunden syns äggbodens butik/servicepunkt och folk som fikar

En strid ström av besökare stannade till i Banafjäl och passade på att ta för sig av fika och några testade också sina kommunkunskaper i en frågesport. Många uppskattade att få en servicepunkt i bygden.

Publicerad: