Projekt för att effektivisera samhällsbyggandet i Västernorrland
Den gröna omställningen sker just nu i norra Sverige och för med sig stora möjligheter och utmaningar. För att underlätta omställningen pågår ett antal projekt däribland Hållbar samhällsomställning (HSO), som drivs av Region Västernorrland tillsammans med Örnsköldsviks kommun och länets resterande sex kommuner.
— Med investeringar och etableringar beräknade till mellan 100-120 miljarder SEK till år 2030,15 000 nya arbetstillfällen och omkring 40 000 nya medborgare i hela regionen står Västernorrland inför historiska tillväxtmöjligheter, dessa ska vi på bästa sätt ta tillvara på, säger Anders Jäger, tillväxtchef, Örnsköldsviks kommun.
En av utmaningarna och möjligheterna är behovet av inflyttning till Örnsköldsvik och Västernorrland i stort, som i sin tur sätter stor press på utbyggnad av infrastruktur, bostäder och samhällsservice. Genom att identifiera smarta arbetssätt, dela kunskap mellan kommunerna och hitta sätta att möta näringslivets ökade behov, ska projektet bidra till att effektivisera samhällsbyggandet för en hållbar tillväxt i hela regionen.
Hållbar samhällsomställning är ett treårigt projekt där målet är att skapa stödstrukturer och etablera samverkan mellan länets kommuner. Strukturerna är till för att underlätta för näringslivet och stora offentliga investeringar som att exempelvis tydliggöra tillståndsprocesser. Det handlar även om ett påverkansarbete, där det långsiktiga målet är synliggöra och påverka Västernorrlands behov och utmaningar på nationell och internationell nivå.
Carina Zetterström är Örnsköldsviks koordinator i projektet HSO.
— Det är viktigt att kommunen både som organisation och plats hänger med i denna samhällsomvandling. Nya företag ska etableras, befintliga företag växa, nya medborgare ska flytta hit och nya utmaningar behöver hanteras. Organisationerna behöver ompröva arbetsmetoder och inriktningar för att främja en hållbar omställning utifrån ett nytt läge som kommer med nya och stora möjligheter, menar Carina Zetterström.
Projektet genomförde ett upptaktsmöte i Härnösand den 12 september där kommuner i länet, Region Västernorrland och Länsstyrelsen i Västernorrland deltog. Just nu pågår arbete med att skapa arbetsgrupper med representanter från offentliga organisationer för att driva projektet framåt.
Information om projektet Hållbar samhällsomställning (HSO)
Projektperiod: 1 januari 2024 – 30 april 2027.
Härnösands kommun är projektägare och alla kommuner i Västernorrland är projektparter. Projektet har medfinansiering från ERUF och regionala 1:1-medel. Region Västernorrland, Länsstyrelsen Västernorrland, Mittuniversitetet samt BizMaker bidrar med personalresurser i projektet.
Projektet har fyra arbetspaket:
- Fysiska förutsättningar för hållbar omställning
- Samverkan i hållbar omställning
- Påverkansarbete hållbar omställning
- Projektledning och samordning
Publicerad: