Hushåll i Järved, Bonäset, Dekarsön med flera uppmanas koka vatten för mat och dryck.

Läckan är åtgärdad. Hushåll i Järved, Bonäset, Dekarsön med flera uppmanas koka vatten för mat och dryck. Läs artikeln

Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Forskning med fokus på unga utanför jobb eller studier
Ung person ligger i soffan och surfar på sin mobil

Ett forskningssamarbete mellan Umeå universitet och Örnsköldsviks kommun fokuserar på unga som varken arbetar eller studerar. (Personen på bilden har ingen koppling till studien).

Forskning med fokus på unga utanför jobb eller studier

Ett sammanhållet stöd för unga som varken arbetar eller studerar är målet för en pågående forskningssamverkan mellan Umeå universitet och Örnsköldsviks kommun.

Situationen för unga i åldrarna 16-29 år som varken arbetar eller studerar har uppmärksammats alltmer liksom de konsekvenser detta utanförskap leder till, främst för individerna men också för samhället. Örnsköldsviks kommun deltar för närvarande i ett doktorandprojekt i samverkan med Företagsforskarskolan vid Umeå universitet som syftar till att utveckla ett lokalt, integrerat och ändamålsenligt stödsystem för unga som varken arbetar eller studerar (UVAS).

Forskningen ska ge fördjupad förståelse för vilka behov av samhälleligt stöd som unga som varken arbetar eller studerar har. Den ska vidare bidra till ökad kunskap om hur offentliga aktörer som exempelvis kommun, region, arbetsförmedling, försäkringskassa, med flera bör samverka för att:

  • nå unga som står utanför samhällets stödsystem
  • tillgodose behoven hos unga som redan tar del av stöd i olika former via olika aktörer
  • ungdomarna ska ta sig från stöd till meningsfull sysselsättning.

Forskningen tar därmed ett helhetsgrepp ur två perspektiv, dels ungdomarnas komplexa behov, dels samhällets förmåga att samverka för att tillgängliggöra stöd.

– Det här projektet, genom nära samverkan med lokala aktörer, ger oss en fantastisk möjlighet att omsätta teori i praktik. Vi kan bygga vidare på vår kunskap om målgruppen och stödsystemets brister, och tillsammans utveckla ett nytt system och nya arbetssätt som grundas i vetenskap och anpassas efter verkligheten i Örnsköldsvik. Förhoppningen är att detta både ska leda till ett stöd som effektivt hjälper målgruppen i Örnsköldsvik och samtidigt skapa en process som kan inspirera andra kommuner i deras arbete, säger Carl Lundberg, doktorand vid institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet.

Projektet, som pågår 2024-2028, inleddes i början av året med en kartläggning av befintligt stöd bland aktörer i civilsamhälle, kommun, region, arbetsförmedling, försäkringskassa med flera. I höst kommer projektet att, genom intervjuer direkt med målgruppen, fokusera på de ungas förutsättningar, utmaningar och upplevelser av befintligt stöd. Utifrån dessa studier löper arbetet sedan vidare för att tillsammans med berörda aktörer utveckla ett sammanhållet stödsystem.

– Forskningsprojektet kom som en skänk från ovan. Vi har ett gott samarbete med berörda aktörer genom Samordningsförbundet Örnsköldsvik men vi behöver en gemensam bild av läget och hur respektive instans arbetar genom hela kedjan. Det är angeläget att tidigt och samordnat arbeta för att unga inte ska fastna i olika åtgärder. Jag ser det som en förmån och en styrka när vi ska nå olika aktörer att ha ett lärosäte som Umeå universitet med i projektets alla delar, säger Pär Eriksson som ingår i projektets styrgrupp genom Samordningsförbundet Örnsköldsvik (I förbundet ingår Örnsköldsviks kommun, Region Västernorrland, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen).

Forskningsprojektet UVAS finansieras gemensamt av Umeå universitet och Örnsköldsvik med 50 procent vardera och är en del i den forskningssamverkan som parterna tidigare avtalat om.

Läs mer om forskningsprojektet UVAS på Umeå universitets webbplats Länk till annan webbplats..

Publicerad: