Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Arkenbibliotekets nya look - en inspirerande mötesplats för alla 
Två kvinnor med ljust hår och glasögon sitter i en gul sammetssoffa omringad av bokfyllda bokhyllor.

Hanna Eriksson och Maria Norenius leder utvecklingsarbetet med Arkenbiblioteket lokaler.

Arkenbibliotekets nya look - en inspirerande mötesplats för alla 

I projektet Ett bibliotek för alla driver processledare Maria Norenius och kulturutvecklare Hanna Eriksson, tillsammans med sina kollegor på biblioteket i Örnsköldsvik, ett förändringsarbete för att skapa inspirerande och välkomnande lokaler för alla.

Syftet med projektet, som startade 2022, är att utveckla Arkenbibliotekets lokaler till att erbjuda användarvänliga och trivsamma miljöer utifrån lagens prioriterade målgruppers behov. Därför har projektet, med Maria och Hanna i spetsen, valt att lägga extra fokus på barn och unga, personer med funktionsnedsättningar, de nationella minoriteterna och personer med annat modersmål än svenska.

— Vi tänker att om vi kan skapa trivsamma rum för exempelvis personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kommer det även bli trivsamt för alla andra också, säger Hanna Eriksson.

Men hjälp av metoden tjänstedesign har projektet genomförts ett gediget dialogarbete för att fånga upp vad just användarna efterfrågar. Ett hundratal personer i olika åldrar och förutsättningar har intervjuats, däribland även bibliotekets egen personal. Ett av förbättringsförslagen som kommit fram och som varit genomgående hos alla målgrupper är att biblioteket ska vara en lugn plats, vilket är något som Maria och Hanna tagit fasta på.

— Många upplevde att det var för hög ljudnivå i lokalen, vilket vi i personalen håller med om. För att lösa det har vi flyttat om avdelningar och tagit bort ”båten” som tidigare stod i entrén och där det blev mycket lek och spring. Vi vill fortfarande locka till lek men har valt att fokusera mer på den sinnliga leken, såsom att fantasin ska få ta mer plats och locka barn och unga att vilja läsa, leka och skapa säger Maria Norenius.

En grön fåtölj placerad med en skärm bakom samt utskikt över ett stort glasparti.

En av flera populära platser i nya ungdomsavdelningen, där besökaren kan sitta på en lugn plats och blicka ut över havet

I resultaten från dialogerna framkom även att användarna efterfrågar bland annat, mysiga avskärmande platser att sitta och läsa på, samt kojor och gärna djur och naturtema.

— Vi ställde frågan ”Vilket är ditt favoritställe?” och många hänvisade till Espresso House här i stan. Vi kan även se att många vill att biblioteket ska anads en lugn känsla och man vill kunna krypa upp i en mysig fåtölj och känna att man får vara lite för sig själv, det har vi försökt återskapa i våra lokaler, säger Hanna.

För att få inspiration har projektet även varit på studiebesök. Bland annat gick en resa till Oslo med besök på biblioteken Deichman och Biblo Tøyen, det sistnämnda är designat av den nederländska arkitekten och biblioteksdesignern Aat Vos.

— Det var väldigt intressant och inspirerande att få se hur man kan utformat biblioteket till att vara en plats där människor kan och vill umgås på och inte bara till att vara en förvaring av böcker, säger Maria.

Ett schackbräde i fokus och en cognacsfärgad fåtölj med bokhyllor i bakgrunden.

För den schackintresserade finns det i ungdomsavdelning ett spelbord där du som besökare kan chilla i någon av de "loppade" läderstolarna, samtidigt som du spelar ett parti schack.

Barnavdelningen har flyttat på sig och återfinns nu till vänster i Arkenbibliotekets lokaler och där pågår arbete för fullt med att skapa mysiga och kreativa platser för barnen som ska locka fram fantasin. Ungdomsavdelningen har också fått ett lyft med mysiga möbler som köpts in via second hand eller loppmarknader och som placerats för att skapa en vardagsrumskänsla. Även nya enskilda sittplatser har tillskapats.

— Vi ska tänka hållbart och vara sparsamma med våra resurser och därför har vi valt att använda återbrukade möbler, vilket vi tycker skapar en väldigt mysig om ombonad känsla, säger Hanna Eriksson och fortsätter; det finns en hel del kvar att göra. Bland annat ska en avgränsning mot ungdomsavdelningen i textil sättas upp för att tydliggöra avdelningarna och för att skapa en mysigare känsla. Många efterfrågar även fler växter så det håller vi på att jobba med att få hit och det är en hel del annat som är på gång också.

Tanken är nu att den nya barnavdelningen och ungdomsavdelningen ska testas av användaren för att sedan utvärderas.

— Det viktigaste är att våra användare känner att det känns bra, så nu ska vi utvärdera och testa oss fram. Det här är en lång och tidskrävande process, men det blir jättebra och vi kommer kunna använda underlaget till att utveckla våra andra bibliotek i kommunen också, säger Maria Norenius.

En konstellation med en blå sammetsfåtölj i gammal stil, en handgjord lampa i rosa metall samt en tavla på väggen i abstrakt mönster som matchar den blå fåtöljen.

Denna blå sammetsfåtölj tillsammans med den återbrukade och egengjorda lampan utgör ett fantasifullt hörn i barnavdelningen.

Publicerad: