Hushåll i Järved, Bonäset, Dekarsön med flera uppmanas koka vatten för mat och dryck.

Läckan är åtgärdad. Hushåll i Järved, Bonäset, Dekarsön med flera uppmanas koka vatten för mat och dryck. Läs artikeln

Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Gemensamma prioriteringar inom brottsförebyggande
Elisabeth Sellgren, Anna-Britta Åkerlind, Josef Wiklund, Dick Danielsson och Birgitta Edin Westman i gatumiljö

Elisabeth Sellgren - utvecklingsstrateg kommunledningsförvaltningen, samordnare brå, Anna-Britta Åkerlind -kommunstyrelsens ordförande, Josef Wiklund- polisområdeschef, Dick Danielsson - lokalpolisområdeschef och Birgitta Edin Westman - utvecklingsstrateg kommunledninngsförvaltningen, samordnare brå är eniga om att samverkan gynnar det brottsförebyggande arbetet.

Gemensamma prioriteringar inom brottsförebyggande

Örnsköldsvik är en trygg kommun och ett långsiktigt arbete pågår för att den även ska vara så fortsättningsvis. För att säkerställa det har Örnsköldsviks kommun och polisen, genom Brå Örnsköldsvik, enats om en gemensam åtgärdsplan för det förebyggande arbetet med fokus på tre prioriterade områden: narkotikabrott, våldsbrott och ordningsstörningar. Utgångpunkten är att samverkan skapar förutsättningar för ett effektivt arbete.

I samband med kommunstyrelsens sammanträde 3 september redovisades en lägesbild och antogs en åtgärdsplan som kompletterar det pågående brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Åtgärdsplanen bygger på en kartläggning över brottsligheten inom hela kommunens geografiska område som tagits fram i samråd mellan lokala Brå (brottsförebyggande rådet), Örnsköldsviks kommun och lokalpolisområdet.

Den anmälda brottsligheten i Örnsköldsvik följer samma trend som i stora delar av riket. Det anmäls färre brott men den nationella bilden visar att brottsligheten blivit allt grövre. År 2019 anmäldes 6 600 brott i Örnsköldsvik, 2023 var antalet anmälda brott 5 400. Antalet brott per invånare i Örnsköldsvik var lägre jämfört med både länet och riket. Utöver antalet anmälda brott finns sannolikt ett stort mörkertal då långt ifrån alla brott upptäcks eller anmäls.

Arbete mot narkotika förebygger andra brott

Narkotikabrott leder ofta till brottslighet som våld, stölder och gängkriminalitet. Användningen av narkotika kryper ner i åldrarna och de ungas attityder till droger blir alltmer liberala. Åtgärdsplanen fokuserar därför på tidig upptäckt och tidiga insatser med stärkt samverkan. Exempel på det är att motverka alkohol- och nikotinbruk i tidig ålder då det är inkörsportar till narkotika och att höja medvetenheten om partyknarkandets koppling till gängkriminellas våldsdåd.

– Lokalpolisområdet ser att narkotikan ständigt finns närvarande men i jämförelse med riket är narkotikaanvändningen lägre bland unga i Örnsköldsvik. Så länge bruket av narkotika förekommer innebär det att vi hela tiden måste arbeta mot att förhindra missbruk och förebygga riskerna att hamna i ett kriminellt liv. Så trots att det är lägre narkotikaanvändning i snitt än riket ska vi fortsätta vårt arbete oavbrutet, säger lokalpolisområdeschef Dick Danielsson.

Insatser mot våld

Generellt är den synliga våldsbrottsligheten i Örnsköldsvik låg. Insatser ska riktas mot att i ännu högre grad förebygga våld och fånga upp våldsutsatta, särskilt barn och unga. Prioriterat är att reducera våld i nära relation. Arbete pågår i bred samverkan för att påverka attityder och främja jämställdhet. Fortsatt arbete planeras för att få fler att agera vid misstänkt våld, bland annat genom metoderna Huskurage/ Hotellkurage.

Ordningsstörningar är komplexa

Det tredje prioriterade området är ordningsstörningar där Örnsköldsvik ligger sämre till jämfört med såväl riket som länet. Där märks bland annat störande trafik i innerstad och bostadsområden, fortkörning, rattonykterhet, bilträffar med hög musik, påverkade personer och nedskräpning. Då störningarna inte orsakas av en homogen målgrupp behövs flera lösningar och bred samverkan i det förebyggande och stävjande arbetet.

– Att förebygga brott och upprätthålla trygghet är ett ständigt pågående arbete där förutsättningarna till framgång ökar med ett brett samhällsengagemang. Inte minst engagemang från föreningslivet har stor betydelse. Att Örnsköldsvik är en trygg kommun är inget vi kan ta för givet. Det förebyggande arbetet måste prioriteras och ständigt utvecklas, säger kommunstyrelsens ordförande Anna-Britta Åkerlind (C).

 

Publicerad: