Ny webb kompletterar lokal energi- och klimatrådgivning
Det finns inga dumma frågor – med den inbjudande attityden lanserar Energimyndigheten en ny webbplats. Ett komplement till kommunernas lokala energi- och klimatrådgivning.
Nu lanserar Energimyndigheten den nya webbplatsen energiochklimatradgivningen.se. Den är en samlad resurs som hjälper hushåll, företag och föreningar att spara energi och minska sin klimatpåverkan.
– Webbplatsen är en del i en pågående utveckling av den kommunala energi- och klimatrådgivningen, en tjänst som funnits i mer än 40 år. Genom att samla kvalitetssäkrad information på ett och samma ställe effektiviserar vi rådgivningen och ser till att stödet blir mer likartat över hela landet, säger Annika Nilsson, programansvarig på Energimyndigheten.
I Örnsköldsviks kommun arbetar Karin Skopac som energi- och klimatrådgivare. En service som är helt gratis för privatpersoner, föreningar, mindre och mellanstora företag. På årsbasis handlar det om ett hundratals rådgivningstillfällen i form av individuella rådgivningar och informationsträffar.
– Det kan handla om allt från värmepumpar och tilläggsisolering till laddning av elbilar. Den senaste tiden har framför allt solceller och olika bidragsmöjligheter inom energiområdet varit högaktuella ämnen. Just nu finns det ett bidrag för energieffektivisering i småhus. Om du äger och bor i ett småhus som är el- eller gasuppvärmt, kan du få bidrag för materialkostnader för vissa energieffektiviserande åtgärder på husets värmesystem. En bra möjlighet för de som vill gå ifrån sin direktverkande eluppvärmning, tipsar Karin Skopac.
De kommunala energi- och klimatrådgivarna i Västernorrland samverkar kring olika evenemang. I september planerar de för en kostnadsfri webbföreläsning på temat energiberedskap i villan. Mer information om detta annonseras lokalt.
– Den nya webbplatsen blir ett bra komplement till vår personliga rådgivning. På energiochklimatradgivningen.se. finns väl strukturerad, kommersiellt oberoende, information tillgänglig dygnet runt. Många kanske föredrar att söka fakta på egen hand innan de tar kontakt för mer specifik och lokal information, säger Karin Skopac.
Publicerad: