Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Träffpunkterna bjöd på finsk/samisk temadag
En kbvinna serverar ren buljong ur kokgryta utanför träkåtan vid Själveads friluftscentral. Ten kvinna i samedräkt och en annan besökare står vid bordet.

Anna Borg från träffpunkten serverar renbuljong till Birgitta Ricklund och ytterligare en besökare väntar på att få ett smakprov.

Träffpunkterna bjöd på finsk/samisk temadag

I strålande försommarväder bjöd kommunens träffpunkter, tillsammans med Finska föreningen och Orrestaaren Saemiesibrie, in till aktivitetsdag på Själevads friluftscentral 29 maj.

Besökarna bjöds att smaka på samiska och finska specialiteter som kams, gahkku, plodpalt och piroger. Olika aktiviteter, vackert hantverk och litteraturtips fanns också att ta del. Den som kände för en svängom i det gröna kunde ryckas med av toner från musikgruppen ”Fyra nyanser av grått.” Givetvis var möjligheten att möta och samspråka med andra på sitt modersmål ett värdefullt inslag i dagen.

Temadagen är en aktivitet i linje med kommunens uppdrag att, som del i finskt och samiskt förvaltningsområde, främja finsk respektive samisk kultur och språk. Kommunen har varit del av det finska förvaltningsområdet sedan 2018 och del i samiskt förvaltningsområde sedan 2019.

Kvinna i samisk dräkt, i bakgrunden siter två kvinnor och samtalar vid ett bord

Carina Pulpur från Orrestaaren Saemiesibrie tycker att det är positivt att samer och finnar gör gemensam sak för att synliggöra de båda nationella minoriteterna.

 

– Det tar tid att inarbeta och se vad som kan göras för att stärka respektive minoritet inom förvaltningsområdet men helt klart händer det mycket mer idag. Förra helgen hade vi till exempel en uppskattad kurs i att tillverka samiska knivar, finansierad med bidrag från Sámi Doudji (sameslöjdsstiftelsen). Genom kommunens delaktighet i projektet "Innovationskraft för grön omställning" har en annan grupp fått prova på att garva skinn. Många kulturella arrangemang har också tillkommit, berättar Carina Pulpur.

 

Eeva Wiström från Örnsköldsviks finska förening bjöd på finska piroger

Eeva Wiström från Örnsköldsviks finska förening serverar finska piroger


– Det har hänt en del men det finns också mer att göra. Där vi kommit längst är inom språk och kultur. Pengarna via budgetsamrådet har använts till många bra saker som olika arrangemang, film, musik och teater. Jag upplever också att medvetenheten har ökat. Över tiden har det visat sig att vi är fler med finsk anknytning än man faktiskt kan tro. Att väcka språket och finna sina rötter är viktigt, menar Eeva.

Ett bra tillfälle för seniorer som vill använda och fräscha upp finskan är att delta i de träffar med finskt språk och kultur i fokus som tträffpunkten Kom In arrangerar varannan vecka.

– Nu är det sommaruppehåll men i september kör vi igång igen och det finns plats för fler. Varmt välkomna hälsar Anna Borg, träffpunktsledare på Kom In.

 

Många besökare samlade vid ett bänk-bord på friluftscentralen

En härlig dag att njuta av sol och sällskap

Skyltar där det strår välkommen på svenska, finska syd- och hordsamiska. I bakgrunden syns tältkåta

Besökarna välkomnades på svenska, nordsamiska, sydsamiska och finska.

Publicerad: