Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Fritidsbanken satsar på parasportutrustning
El elterrängrullstol i svart står parkerad på asfalten framför en tegelbyggnad med ramp.

Passa på att låna en av de två eldrivna terrängrullstolarna som finns på plats på Fritidsbanken på Sjögatan 5, mellan 21 maj till och med 25 juni.

Fritidsbanken satsar på parasportutrustning

Från 21 maj till och med den 25 juni erbjuder Fritidsbanken i Örnsköldsvik två eldrivna terrängrullstolar, som kallas Zoom Uphill, till utlåning. Tillgången till elrullstolarna är en del av en större satsning på parasportutrustning som just nu sker bland fritidsbanker runt om i landet.

Fritidsbanken i Örnsköldsvik ingår i den nationella ideella föreningen Fritidsbanken Sverige. Med hjälp av pengar från Allmänna arvsfonden har Fritidsbanken Sverige genomfört ett projekt för att bland annat kartlägga var det finns parasportutrustning i landet. Fritidsbankernas personal har även genomfört utbildning inom bemötande och fått tips och råd kring hur lokaler kan utformas för att bli mer tillgängliga och skapa en trivsam atmosfär för alla målgrupper.

Parasportutrustning är generellt sett väldigt kostsam. Genom att kartlägga var utrustningen finns samt uppmuntra privatperson, föreningar och företag att skänka eller låna ut utrustning till Fritidsbanken vill man ge fler personer möjlighet att kunna ta del av den.

— Alla har rätt till en aktiv fritid och vårt fokus ligger på hur vi kan göra Fritidsbanken mer tillgänglig för alla. Genom bland annat att tillgängliggöra parasportutrustning tar vi ett stort kliv i rätt riktning. Vi vill visa upp vilka möjligheter som finns för att fler personer ska kunna ta sig ut och njuta av naturen, vilket vi vet är något som alla mår bra av, säger Leif Nilsson, platsansvarig på Fritidsbanken i Örnsköldsvik.

På plats på Fritidsbanken i Örnsköldsvik finns just nu två eldrivna terränggående rullstolar som är utvecklad för personer som har nedsatt funktion i de nedre extremiteterna men full överkroppsfunktion. Med den eldrivna rullstolen kan personer med begränsad fysisk rörlighet ta sig ut i naturen och ta sig fram i tuffare terräng. Rullstolarna är gratis att låna från Fritidsbanken som gjorts möjligt via ett samarbete med Zoomability inom ramen för Fritidsbanken Sveriges treåriga satsning på parasportutrustning med stöd från Allmänna Arvsfonden.

— Dessa är jättecoola och de passar både för personer som har svårt att gå till dom som är helt förlamade i nedre delen av kroppen, så vi uppmuntrar personer i alla åldrar att komma och prova, säger Leif Nilsson.

Två svarta terrängeldrivna rullstolar står parkerade på en upphöjd låda inne i en butik med massa friluftsutrustning.

Två eldrivna terrängrullstolar uppställda inne i Fritidsbankens butik på Sjögatan 5 i Örnsköldsvik.

Utöver elterrängrullstolarna finns det i dagsläget även en badrullstol, en skicart och en framerunningcykel på Fritidsbanken i Örnsköldsvik. På Fritidsbankens webbplats finns all parasportutrustning samt fritidshjälpmedel som finns på alla fritidsbanker i hela Sverige.

Har du utrustning inom parasport som du vill skänka är du varmt välkommen att kontakta Fritidsbanken som gärna tar emot mer.

Läs mer om Fritidsbanken i Örnsköldsvik på ornskoldsvik.se/fritidsbanken Länk till annan webbplats. eller fritidsbanken.se/ornskoldsvik Länk till annan webbplats.

 

Har du frågor? Kontakta Fritidsbanken i Örnsköldsvik via:

E-post: fritidsbanken@ornskoldsvik.se

Telefon: 073-060 27 91

Publicerad: