Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Samverkansprojekt för att stärka beredskapen på landsbygden
Fotomontage med profilbild på en man till vänster samt en vybild över en ort med järnvägen i förgrunden och vid horisonten kan man skymta en fabrik.

15 april bjuds allmänheten in till inspirationsföreläsningen Gräv där du står med Patrick Sellman på Husumgården i Husum. Föreläsningen är en del av det nystartade samverkansprojektet Beredda byar.

Samverkansprojekt för att stärka beredskapen på landsbygden

I projektet Beredda byar samverkar Örnsköldsviks kommun och Sollefteå kommun med syfte att stärka landsbygdens beredskap. Projektet kommer bland annat erbjuda kunskapspaket inom klimat och lokal beredskap och drar i gång med en inspirationsföreläsning 15 och 16 april med Patrick Sellman.

Initiativet till projektet kommer från Landsbygdsrådet i Örnsköldsvik och Sollefteå som vill ta reda på vad som förväntas av bygder i tider av kriser och hur bygder kan stärka sig i sitt arbete med beredskap. Tillsammans har kommunerna beviljats 1,6 miljoner kronor i medel från Leader Höga Kusten.

— Projektet är precis i uppstart men vi har redan haft bygder som visat sitt intresse att vara med, så det känns verkligen som det finns efterfrågan av projektet. Vi startar med en inspirationsföreläsning med Patrick Sellman. Under kvällen kommer de som deltar även få info om projektet Beredda Byar där tio bygder i Sollefteå och Örnsköldsvik som vill stärka sin beredskap har möjlighet att vara med i, säger Linnéa Egnor Byström, tillväxtstrateg, Örnsköldsviks kommun.

Projektet ska pågå under två år och utöver att erbjuda kunskapspaket kommer deltagande bygder erbjudas framtagande av lokala beredskapsplaner och möjlighet till investeringsmedel för bygdelokaler kopplat till lokala behov. En viktig del handlar även om erfarenhetsutbyte inom de bygder i Örnsköldsvik och Sollefteå som deltar i projektet. Just nu pågår rekrytering av projektledare som ska arbeta med projektet och i mitten på april bjuds allmänheten in till en inspirationsföreläsning som kommer genomföras i varje kommun.

Inspirationsföreläsning - Gräv där du står

Välkommen till en inspirerande föreläsning som tar dig bortom teorin. Patrick Sellman delar med sig av historiska perspektiv och konkreta råd för att du ska kunna bli bättre förberedd. Kort sagt - hur du, genom att gräva där du står, kan få större kontroll över din trygghet och självständighet. Detta samtidigt som du bidrar till samhällets totala beredskap och förmåga att hantera kriser och katastrofer.

Anmälan: 15 april i Örnsköldsvik, Husumgården, Blåsåsen 2 Husum, kl 18-21. Länk till annan webbplats.

Anmälan: 16 april i Sollefteå, Marcusgården, Näsåker kl 18-21. Länk till annan webbplats.

Kontakt för mer information:

Linnea Egnor Byström
Tillväxtstrateg, Örnsköldsviks kommun
Telefon: 0660 – 880 18, e-post: linnea.egnor@ornskoldsvik.se

Maaike Smit
Hållbarhets- och landsbygdsutvecklare, Sollefteå kommun
Telefon: 0702853119, e-post: maaike.smit@solleftea.se

Publicerad: