Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Högstadieelever fick inblick i vård- och omsorgsyrken
Medarbetare informerar högstadieelever

Högstadieelever fick inblick i vård- och omsorgsyrken

Förra veckan arrangerades Branschfokus i samverkan mellan Örnsköldsviks kommuns välfärdsförvaltning och Handelskammaren Mitt. Under tre dagar fick drygt 200 elever i klass 8 bekanta sig med den bredd av uppgifter och yrken som ryms inom välfärdssektorn.

Eleverna delades upp i grupper, och fick känna och prova på olika moment samt möta och samtala med medarbetare inom kommunens välfärdsförvaltning. De fick en möjlighet att skapa sin egen bild av branschen samtidigt som välfärdsförvaltningen fick värdefull återkoppling på vad ungdomarna värderar. Förhoppningen är att väcka elevernas intresse för yrken och utbildningar inom vård och omsorg.

Eleverna fick bland annat prova på medicingivare, köra rullstol, lyfta upp en person från golvet med en Raizer, se hur bra (eller inte) man tvättar sina händer och hur viktigt det är med basala hygienrutiner. De fick träffa undersköterskor, sjuksköterska, fysioterapeut, personlig assistent, chefstöd och höra hur de ser på sitt arbete och varför de valde att utbilda sig och jobba inom välfärdssektorn. Eleverna var aktiva, frågade och testade på allt!

Konferencier för dagen var Robert Viström som har medverkat i de filmer som gjorts kring välfärdförvaltningens verksamheter tillsammans med Leif som bor på ett LSS-boende. Leif och Robban har även medverkat i en filmserie som visas i periodpausen på Modo Hockeys matcher. När filmerna visades öppnade det upp till frågor och samtal kring välfärdförvaltningens verksamheter. Eleverna undrade vad man egentligen gör inom hemtjänsten, hur det går för Leif och så vidare.

Handelskammaren gjorde en utvärdering efter dagarna, där eleverna fick tycka till:

Det finns jättemånga yrken inom vården.

Man har det roligt på jobbet.

Det var kul och lärorikt besökt.

Coolt att se alla olika grejer dom använde sig av


Här finns några av välfärdsförvaltningens filmer om att jobba med och för människor


Publicerad: