Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Höglidenelever finalister i nationell kockduell
Hugo Hörnsten och William Agvald vid spisen i skolans hemkunskapskök.

Hugo Hörnsten och William Agvald är uttagna till final i Kockduellen för högstadielever.

Höglidenelever finalister i nationell kockduell

Med förhoppning att smaka segerns sötma beger sig två samspelta och matlagningsglada elever från Höglidenskolan till Stockholm för att delta i riksfinalen av Kockduellen 2024 den 14 mars.

När Kockduellen för högstadieelever avgörs i Restaurangakademins lokaler i Stockholm 14 mars finns två Örnsköldsvikselever med bland finalisterna. Då knyter William Agvald och Hugo Hörnsten från Höglidenskolans årskurs 9 på sig kockförklädena för att servera den godaste och mest tilltalande rätten. För att vinna höga jurypoäng måste dessutom lagets samarbete fungera väl.

– Jättekul och så klart lite nervöst, särskilt som huvudråvaran i finaltävlingen är en färs på baljväxter. Det är något vi inte har tillagat tidigare, säger Hugo och William som har hamburgare respektive en god köttbit som favoriträtter.

Med bara några få dagar från besked om kvalificering till avgörande riksfinal har Hugo och William intensivt testat olika tillagningssätt, lämpliga tillbehör och smaksättning. Bekanta med större erfarenhet av det vegetariska köket har fått agera smakpanel för att den sista touchen ska sitta.

Vid finalen planerar William och Hugo att servera friterade vegobollar med tillbehör som äppeltzatziki, apelsinglaserade morötter, picklade gulbetor och grönkålschips. Allt detta ska vara klart för servering inom 60 minuter.

– Vi kommer att bjuda på en rätt med friskhet, krämighet och något frasigt. Upplägget är också viktigt, så vi måste tänka på att avsätta tid till det, säger Hugo.

Vägen till final har gått via lagtävlingar på skolan och därefter ytterligare kvalificeringssteg. Anna-Lena Grundberg, lärare i hem- och konsumentkunskap på Höglidenskolan gläds åt ett generellt stort intresse för kost och smak bland eleverna.

– Det är jätteroligt att Wiliam och Hugo nu får representera Örnsköldsvik som ett av tio lag från hela Sverige. Eleverna är väldigt kreativa för att bara gå i årkurs 9. De har också en särskild blick för uppläggning som jag tror kommer att vara en styrka i finalen, säger Stina Westermark, lärare på restaurang- och livsmedelsprogramet vid Örnsköldsviks gymnasium.

– Jag har varit ivrig att få ställa upp i Kockduellen ända sedan jag hörde talas om den i 7an. Matlagningsintresset kommer bland annat från mormor som tidigt lät mig vara med och laga mat, berättar William.

Kockduellen är Sveriges största matlagningstävling för högstadieelever. Över 6 000 elever i årskurs 8 och 9 har tävlat på sina hem- och konsumentkunskapslektioner. Tävlingen arrangeras i samarbete mellan besöksnäringens organisation Visita och gymnasieskolor med restaurangprogram. Stina Westermark på restaurang- och livsmedelsprogrammet berättar om ett ökat intresse för utbildningarna de senaste åren och även en stor efterfrågan av utbildad arbetskraft.

Vi håller tummarna och önskar William och Hugo lycka till i Kockduellen!

 

Anna-Lena Grundberg,Hugo Hörnsten, William Agvald  och Stina Westermark i hemkunskapsköket.

Lärarna Anna-Lena Grundberg (till vänster) och Stina Westermark (till höger) peppar Hugo Hörnsten och William Agvald inför finalen.

Publicerad: