Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Jobba som röstmottagare

Foto: Valmyndigheten

Jobba som röstmottagare

Vill du vara en av de drygt 270 personer som jobbar som röstmottagare i Örnsköldsviks kommuns vallokaler söndag 9 juni 2024 vid Europaparlamentsvalet?

- Jag har anmält mig som röstmottagare för att det känns bra att bidra till demokrati och ett fungerande val. Jag har jobbat som röstmottagare även vid tidigare val och det brukar vara trevligt i vallokalen. Vi är flera röstmottagare som hjälps åt och man träffar mycket folk. Det är även en intressant utbildning som man får inför uppdraget, säger Claes Edblad, nämndsekreterare Örnsköldsviks kommun.

I Örnsköldsviks kommun finns det cirka 30 olika vallokaler med 39 valdistrikt. Varje valdistrikt ska bemannas med 7–9 röstmottagare.

-Alla som vill jobba som röstmottagare får genomgå en utbildning. Man behöver bland annat kunna avsätta tid för utbildningen, vara noggrann som person samt ha ett gott och respektfullt bemötande mot alla röstande. Att vara röstmottagare ger en inblick i det demokratiska valsystemet och även en chans att engagera sig i vårt gemensamma samhälle, säger Anna Thors valansvarig Örnsköldsviks kommun.

Europaparlamentet består av 705 folkvalda ledamöter varav 21 har valts i Sverige. Ledamöterna kallas EU-parlamentariker och deras huvuduppgifter är att besluta om nya lagar och EU:s budget tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentet väljs var femte år i allmänna val av invånarna i respektive EU-land.

Publicerad: