Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Kommunens kök lyfter samiska smaker på menyn
Manlig kock står vid bänk  i storkök där samiska rätter dukats fram

Nafea Shikh Hamo redo att provsmaka de samiska rätter som kommunens måltidsinspiratörer tillagat under förmiddagen.

Kommunens kök lyfter samiska smaker på menyn

Nu ska kommunens delaktighet i samiskt och finskt förvaltningsområde avspegla sig i kommunens kök. Under en utbildningsdag för kostavdelningens måltidsinspiratörer stod det samiska kulturarvet i fokus.

Samisk mat stod på schemat när kockar från kommunens köksenheter samlades till en utbildnings- och inspirationsdag. Under ledning av kocken Andreas Lidström från Lapplands viltprodukter och Carina Pulpur från Orrestaaren Saemiesibrie fick de lära mer om samisk kultur och tillaga samiska rätter.

– Syftet är att fylla på med värdefull kunskap hos våra måltidsinspiratörer. Kunskap som de sedan sprider i organisationen för att våra matgäster i kommunen ska få ta del av en matkultur som är en viktig del av Sveriges historia, nutid och framtid. Alla berörs av mat och genom att lyfta fram traditionella rätter kan vi stärka minoriteternas upplevelse av att vara inkluderade, säger Malin Liv, köksenhetschef och en av projektledarna för Måltidsinspiration.

Vid lunchtid kunde en engagerad grupp kockar duka upp en buffé av samiska specialiteter som renköttsoppa (biddos), renskavsgryta med rotsaker, renlever med stekt lök, blodpudding, blodkorv, brödkakor (gahkku), saltat och lättrökt renkött (suovas) och messmörssås.

– Inälvsmat tillhör det klassiska samiska köket där vi tar tillvara hela djuret. Vi låter råvaran stå för smaken och använder måttligt med kryddor, berättar Andreas Lidström.

 

 Kocken Andreas Lidström visar en tallrik med typisk samisk mat.

– Det här är "mat utan krusiduller", säger dagens gästkock och föreläsare, Andreas Lidström, och visar ett klassiskt renkok: kokkött på ren, blodkorv, rentunga, gamsoe (ett slags blodklimp) serverat i mustig renbuljong.


– Vi har fått massor av inspiration och en känsla för smakbilderna i det samiska köket. Nu är det upp till oss hur vi kan omsätta detta och anpassa rätterna så att de tilltalar olika kategorier av matgäster. Det kan till exempel vara att servera olika tillbehör snarare än hela rätter, men vissa maträtter går nog hem precis som de är, säger Hedvig Nordendahl som arbetar i Sörlidenskolans kök och även hon fungerar som projektledare i inspirationssatsningen..

Till våren kommer måltidsinspiratörerna att fördjupa sig i det finska köket.

– Utbildningen, som är en del i kostavdelningens utvecklingsprogram, är ett viktigt steg för att lyfta både den samiska och den finska matkulturen och låta dem utvecklas i vår del av respektive förvaltningsområde, säger Lina Vågstedt, dietist och projektledare.

Att förmedla kulturarv genom kost är ett sätt att nå många. Örnsköldsviks kommun levererar varje dag måltider till drygt 12 000 matgäster inom skola och omsorg och kan på så sätt bidra till att främja barns utveckling av en kulturell identitet och samtidigt se till äldres behov att upprätthålla densamma. Det blir både en insats utifrån minoritetslagen och en kunskapshöjande insats gentemot ett stort antal invånare.

Parallellt med arbetet att introducera samisk och finsk mat kommer kostenheten även att synliggöra litteratur, spel och föremål i ett antal skolrestauranger och restauranger öppna för äldre. Detta för att ge ytterligare inspiration till samtal och lärande.

Kvinna visar tallrik med soppa och brödet gahkku

Dietisten Lina Vågstedt tror att Nikkaluoktasoppan och brödet gahkku har goda möjligheter att vinna matgästernas smakhjärtan.

Publicerad: