Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Internationellt ungdomsutbyte med fokus på psykisk hälsa
Många ungdomar tillsammans på en scen.

Ett 50-tal ungdomar på Gnistan som är på plats för att delta i det internationella ungdomsutbytet Culture for health.

Internationellt ungdomsutbyte med fokus på psykisk hälsa

Just nu pågår den näst sista dagen i ett stort internationellt ungdomsutbyte där Örnsköldsviks kommun står värd för 51 ungdomar mellan 15–17 år. Under sex dagar har ungdomar från Rumänien, Polen, Sverige, Turkiet och Portugal arbetat tillsammans i projektet Culture for health med temat ungdomars psykiska hälsa. Imorgon onsdag 1 november kl 19 bjuds allmänheten in till projektets avslutningsljusshow, utomhus vid Gnistan Folkets Hus i Gullänget.

— Culture for health är ett transnationellt utbytesprojekt för ungdomar där estetiska kulturuttryck som teater, musik, dans och light/digital art används som verktyg för att uttrycka sig, skapa förståelse för psykisk ohälsa samt skapa förutsättningar till god hälsa, säger Camilla Vestman vid kultur och ungdomsenheten på Örnsköldsviks kommun.

Under veckan har ungdomarna fått möjlighet att skapa och uttrycka sig genom ny teknik, kreativitet och innovation samt deltagit på föreläsningar för att främja psykisk hälsa. Projektet Culture for health är kommunens hittills största internationella ungdomsutbyte i Örnsköldsvik. Totalt har 70 personer levt och verkat tillsammans på Gnistan under en veckas tid. Hela gruppen med ungdomar, workshopledare, ungdomsledare och personal från Örnsköldsviks kommun representerar tillsammans tolv av världens länder.

— Det ger en kulturell mångfald vilket medför nya erfarenheter och förståelse för varandras likheter och olikheter. Internationella projekt är viktiga för att låta ungdomar växa som individer, utveckla det engelska språket, känna sig som en del av Europa och för att få erfarenheter och förståelse för andra kulturer, säger Camilla.

Culture for health är ett Erasmus+ projekt där Örnsköldsviks kommun med bland annat Kulturskolan i Örnsköldsvik samarbetar med organisationen Drums for peace och deltagarorganisationer från fyra länder.

Under året har kommunen varit huvudman för två egna utbyten i Örnsköldsvik och deltagit som samarbetspartner i tre internationella utbyten i Litauen, Lettland och Spanien. Kommunen arbetar även med solidaritetsprojekt och har nu tagit emot två volontärer, och två till väntas i februari, som ska delta ibland annat kultur och ungdoms- samt Fritidsbankens verksamheter.

Se mer info om projektet avslutningsljusshow på Ung i Öviks facebooksida. Länk till annan webbplats.

 

Utomhus på kvällen ett träd lyser upp med en rosa strålkastare och människor arbetar med att ställa iordning ljusstativ.

Utomhus vid Gnistan i Gullänget pågår förberedelserna för fullt inför morgondagens avslutande ljusshow.

Publicerad: