Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Nya steg mot digital delaktighet och hållbarhet invigda på Arkenbibliteket
Storskärm med texten DigidelCenter, Gräna ateljen, till höger står bibliotekarie Gunilla Westman

Gunilla Westman, bibliotekarie vid Arkenbiblioteket, berättade om bibliotekets projekt för delaktighet som bidragit till att ett helt nytt DigidelCenter nu finns tillgängligt för alla på Arkenbiblioteket.

Nya steg mot digital delaktighet och hållbarhet invigda på Arkenbibliteket

Lördag 28 oktober var det festlig invigning av Arkenbibliotekets senaste satsningar – DigdelCenter, Gröna ateljén och det nya mångkulturellt inspirerade sago- och utbildningsrummet ”Norrsken”

Att främja digital delaktighet och jämlika villkor är en viktig del i bibliotekets demokratiska uppdrag. Med det nya DigidelCentret på Arkenbibliotekets entréplan finns nu ett lättillgängligt och kostnadsfritt stöd på plats.

DigidelCenter vänder sig till alla som vill ha vägledning och hjälp att lära sig mer om digitala plattformar och tjänster. Varje vecka ordnas ”Digitalhjälpen drop-in” med möjlighet att få hjälp på svenska och engelska. Det går även att boka ”Digitalhjälpen” på finska, dari och persiska. Tematräffar planeras i samarbete med bildningsförbund och pensionärsorganisationer. Sedan tidigare finns även digitala coacher vid ett antal närbibliotek runt om i kommunen

Dennis Moström, digitaliseringsstrateg vid Örnsköldsviks kommun berättade om digitalt utanförskap och insatser för att minska digitala klyftor. DigidelCenter och de digitala coacherna är exempel på satsningar i den riktningen. Dennis delade också med sig av visioner för framtidens digitala teknik,

 

Dagens höjdpunkt för de minsta var nog sagostunden med samiska förtecken samt pyssel och spel i det nya sagorummet ”Norrsken”. Norrskensrummet kommer också att bli bokningsbart exempelvis för kurser och andra sammankomster.

barn och vixna pysslar och spelar spel

Norrskensrummet invigdes bland annat genom med pyssel, spel och sökande efter ord på finska och samiska

Barn om dramatiserar vind

Barnen dramatiserar hur vinden sveper in som en del i berättelsen om jakten på den vita renen.


Spännande och kreativt blev det också när Gröna ateljén drog igång sin första aktivitet -att filma en animerad saga. I Gröna ateljén står hållbarhet och återbruk i fokus. Här finns både digitala och analoga verktyg samt återbruksmaterial till fritt förfogande för skapande verksamhet. Ateljén är öppen för alla och ska, likt hela biblioteket, vara en välkomnande och inkluderande plats.

Katarina Larsson, Hanna Olsson, Johanna Sundberg, Gunilla Westman och Ameneh Falla

Katarina Larsson, Hanna Olsson, Johanna Sundberg, Gunilla Westman och Ameneh Fallah gläds åt att kunna erbjuda satsningar i tiden där delaktighet och hållbarhet står i fokus

Publicerad: