Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Biblioteket möter framtiden med digitalt center och återbruk
Bibliotekets entré sedd från glasgången i Arkenhuset

Arkenbiblioteket utökar sin service för att stärka den digitala delaktigheten.

Biblioteket möter framtiden med digitalt center och återbruk

DigdelCenter och Grön ateljé – det är nya inslag i Arkenbibliotekets utbud. Lördag 28 oktober inviger Arkenbiblioteket de båda satsningarna som handlar om att stärka den digitala delaktigheten och att inspirera till skapande med ett hållbart perspektiv.

DigidelCenter är inrymt på Arkenbibliotekets entréplan. Där kan allmänheten få stöd för att klara en alltmer digitaliserad vardag på egen hand. Varje vecka hålls Digitalhjälpen drop-in som välkomnar alla som vill ha personlig vägledning och hjälp att lära sig mer om smarta mobiler, internet och bibliotekets digitala tjänster. Vid drop-in erbjuds hjälp på svenska och engelska. Det finns även möjlighet att boka Digitalhjälpen på dari, finska och persiska. DigidelCenter arrangerar även tematräffar och kurser.

– Att främja digital delaktighet och jämlika villkor är en viktig del i bibliotekets demokratiska uppdrag. I vår dagliga verksamhet ser vi ett tydligt behov av stöd inom digitala frågor och det gäller inte enbart äldre, utan förekommer brett i samhället. Därför är jag glad och stolt över att vi nu kan erbjuda ett lättillgängligt stöd i vårt nya DigidelCenter, säger bibliotekschef Katarina Larsson.

Förutom DigidelCenter i Arkenbiblioteket finns sedan tidigare möjlighet till stöd från digital coach genom drop-in vid biblioteken i Bjästa, Björna, Bredbyn och Husum.

Som välbesökta platser och källor för information och kunskap vill biblioteken i Örnsköldsvik också vara en del av det hållbara samhället. Gröna ateljén är Arkenbibliotekets nya satsning på analogt och digitalt skapande med hållbarhet i fokus. Gröna ateljén ska vara en öppen och inkluderande plats för alla där både vuxna och barn har tillgång till verktyg och återbruksmaterial för kreativt skapande. Ateljén har drop-in under bibliotekets öppettider men kommer också att kunna bokas på annan tid.

Program för invigningsdagen 28 oktober

11:00 Kort presentation av DigidelCenters verksamhet.

11:15 Dennis Moström, digitaliseringsstrateg Örnsköldsviks kommun, visar visioner för vilken digital teknik vi kommer att vilja ha i framtiden.

Mingel med tilltugg

12:00 Lördagsstund på samiska – ”Nåjden och den vita renen”. De allra yngsta bjuds in till en vandring i biblioteket där de får träffa Nåjden och hjälpa honom hitta sin vita ren genom en spännande berättelse, jojk och dans.

12:30 Invigning av bibliotekets nya sago- och utbildningsrum ”Norrsken”.

13:00-14:30 Skapa din egen stop-motionsaga. Välkommen in i Gröna ateljén för att skapa figurer, skriva manus och spela in kortfilm med hjälp av stop-motion teknik.

 

Här hittar du öppettider och aktiviteter vid kommunens bibliotek. Länk till annan webbplats.

Publicerad: