Länk till startsidan
 • Du är här:
 • Startsida
 • Nyheter
 • Lärare Gunilla Furskog utsedd till landets bästa mellanstadielärare
En grupp människor, vuxna och barn, uppklädda, står bredvid varandra. Förstora bilden

I mitten – lärare Gunilla Furskog tillsammans med några av sina elever från Höglandskolan. Till vänster i bild Kristian Luuk som delade ut priset. Fotocred: AXL Media

Lärare Gunilla Furskog utsedd till landets bästa mellanstadielärare

Under måndagskvällen 16 oktober prisades landets främsta lärare under Lärargalan 2023 som hölls på Cirkus i Stockholm. Över 1000 lärare, partiledare och profiler deltog och bland pristagarna fanns lärare Gunilla Furskog från Höglandskolan i Örnsköldsvik som fick ta emot pris som Årets mellanstadielärare.

— Det känns fortfarande svårt att förstå vad som hände i måndags. Jag hade först inte tänkt gå på galan, men efter mycket vånda och övertalning från olika håll ändrade jag mig. Tur var väl det. Vilken upplevelse! Detta pris betyder oerhört mycket för mig då det är ett pris direkt från eleverna. Deras motivering känns helt otrolig, vilka fina ord, säger Gunilla Furskog, mellanstadielärare på Höglandskolan i Örnsköldsvik.

För åttonde året i rad arrangerades Lärargalan. Tidigare i år har 280 lärare redan utsetts till årets lärare i sina respektive kommuner och även 21 lärare har premierats som årets lärare i varje län. Gunilla nominerades av sina elever och prisades i augusti som årets lärare i Örnsköldsviks kommun. Vid finalen på Cirkus i Stockholm delades Lärargalans tio stora nationella priser ut, däribland pris för årets mellanstadielärare.

— Vi är oerhört glada, tacksamma och stolta över att Gunilla arbetar här på Höglandskolan och för Örnsköldsvik är det givetvis också mycket positivt att årets lärare kommer från vår kommun, säger Björn Eriksson, rektor vid Höglandskolan i Örnsköldsviks kommun.

Priserna delades ut av en rad profiler som vill bidra till att hylla lärarnas insatser, såsom entreprenören Bianca Ingrosso, programledaren Kristian Luuk, idrottsstjärnan Therese Alshammar, överbefälhavaren Micael Bydén, artisterna Lili & Susie, astronauten Christer Fuglesang och företagsledaren Klas Bergling.

— Det var en stor överraskning när Kristian Luuk ropade upp mitt namn som vinnare av priset till Årets mellanstadielärare och det bästa av allt var mina elever som stod uppe på scenen. Åtta elever plus föräldrar hade åkt ner till Stockholm för min skull. Helt fantastiskt, säger Gunilla och fortsätter;

— Jag är inne på mitt 38:e år som mellanstadielärare och har haft roligt hela tiden. Det bästa med att vara mellanstadielärare är att man har eleverna i så många ämnen. Vi är mycket tillsammans och då är det lättare att få ihop gruppen och skapa goda relationer med eleverna.

Följande priser delades ut under galakvällen:

 • Årets förskollärare
 • Årets lärare inom fritidshem
 • Årets lågstadielärare
 • Årets mellanstadielärare
 • Årets högstadielärare
 • Årets gymnasielärare
 • Årets yrkeslärare
 • Årets ledstjärna
 • Årets lärare

Stiftelsen Lärargalan är en ideell organisation som sedan 2015 stärker lärarrollen genom att varje år samla in och uppmärksamma tiotusentals elevers röster om sina favoritlärare, dela ut årets lärarpriser. Dessutom publiceras veckovisa podcastavsnitt och vid olika tillfällen anordnas fördjupande seminarier.

Mer information samt fler pressbilder hittar du på Lärargalans webbplats. Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa tidigare nyhet med bland annat motiveringen från eleverna.

Publicerad: