Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Offentliga måltidens dag

Offentliga måltidens dag

19 oktober 2023 klockan 11:00-14:00 uppmärksammar Örnsköldsviks kommun den offentliga måltidens dag med provsmakning på Stora torget.

Välkommen att provsmaka, delta i tävlingar, ställa frågor om kommunens måltider eller få information om hur du söker jobb hos kostenheten.

-En måltid är inte bara mat, den har även en stor betydelse för livskvaliteten. Måltiden kan förutom energi och näring även bidra till gemenskap, glädje och meningsfullhet. I en tid när otryggheten ökar, inte minst bland barn och unga, kan måltider som bidrar till struktur och trygghet vara ett viktigt inslag i vardagen. Hos äldre kan måltider minska ensamhet och förebygga undernäring, berättar Frida Ingelsson kostutvecklare Örnsköldsviks kommun.

Varje dag serverar Örnsköldsviks kommun ca 12 500 offentliga måltider inom förskola, skola och omsorg. Eleverna och personalen i Örnsköldsviks kommuns skolor kommer att serveras efterrätt den här dagen.

Ulrika Risvall kock Alneskolan

 

-Jag jobbar som kock och märker att eleverna uppskattar när det finns flera alternativ vid lunchen. När vi har mat över kan vi göra om maten till en ny rätt och servera en annan dag. Om det till exempel finns pasta och korv över, kan vi göra en pastagratäng, tacofärs blir en tacopaj eller en tacogratäng. Grönsaker kan vi baka grönsaksbröd av. Det är bra både för miljön och ger eleverna flera rätter att välja mellan, berättar Ulrika Risvall kock Alneskolan.

Offentliga måltidens dag är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Dagen infaller alltid den tredje torsdagen i oktober.

Dagens lunch

 

-Vi på kostavdelningen vill under den här dagen visa vilket fantastiskt jobb vi gör. Genom att anordna aktiviteten på Stora torget är förhoppningen att nå ut till fler medborgare som vanligtvis inte kommer i kontakt med våra måltider, berättar Frida Ingelsson.

Måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. MATtanken förstärker dagen i samverkan med Måltidsakademien.

Se filmen 3 miljoner måltider där MATtanken på ett kortfattat och kärnfullt sätt lyfter fram Sveriges offentliga måltider, det vill säga måltiderna inom förskola, skola, vård och omsorg. Filmen är cirka 1 min och 20 sekunder lång. Länk till annan webbplats.

Publicerad: