Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Beredskapsveckan 2023 – öva för att klara en vecka i kris eller krig
Testbild

Beredskapsveckan 2023 – öva för att klara en vecka i kris eller krig

Den 25 september – 1 oktober är det Beredskapsveckan, en årlig nationell kampanj som ska öka människors motståndskraft inför kriser och krig. Den genomförs vecka 39 varje år och samordnas av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). I Örnsköldsvik genomförs aktiviteter under veckan med fokus på att öka kunskapen och engagemanget för vår gemensamma beredskap. Bland annat kommer lokala frivilliga försvarsorganisationer visa upp sig, där möjlighet finns att engagera sig för att hjälpa till i kris och krig.

Tema för Beredskapsveckan 2023: Öva!

Många fler hushåll i Sverige behöver generellt stärka sin motståndskraft och egen beredskap inför kriser och krig. Enkla övningar, utformade för att kunna användas i olika vardagssituationer, kan bidra till det. Därför är årets tema Öva!

-Vid en samhällsstörning kommer hjälpen först gå till de som bäst behöver den. Du som privatperson måste därför vara beredd på att kunna klara dig själv ett tag och kunna tillgodose grundläggande behov som vatten, mat och värme när samhällets service och tjänster inte fungerar som vanligt, säger Josefin Adnerhill, beredskapssamordnare Örnsköldsviks kommun.

Webbutbildningen "Sju dagar"

MSB har tagit fram det webbaserade övningsverktyget "Sju dagar". Med hjälp av det kan du utmana sig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd. Scenariot utvecklas allt eftersom timmarna och dagarna går och det gäller att välja det smartaste sättet att hantera de utmaningar man ställs inför, exempelvis vad gäller behovet av mat och vatten. Du får även prova på att förbereda dig genom att packa en krislåda och ta del av en tydlig steg för steg-checklista.

Testa utmaningen ”Sju dagar” och läs mer om hur du övar din beredskap på MSB:s webbplats. Länk till annan webbplats.

Läs mer om krisberedskap och samhällsstörningar i kommunen

Publicerad: