Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Värdiga stipendiemottagare uppmärksammades på nationaldagen
Bild på alla stipendiater hållandes i sina diplom och blommor

Kultur- och fritidsnämnden delade ut ett antal stipendier på nationaldagen för förtjänstfulla insatser inom hembygd/kulturarv, kultur, ledarskap, idrott och friluftsliv.

Värdiga stipendiemottagare uppmärksammades på nationaldagen

Femton engagerade kulturförmedlare, hängivna inspiratörer, goda ledare och toppresterande idrottare belönades med kultur- och fritidsnämndens stipendier på nationaldagen. 

På nationaldagen delade kultur- och fritidsnämnden, traditionsenligt, ut ett antal stipendier för förtjänstfulla insatser inom hembygd/kulturarv, kultur, ledarskap, idrott och friluftsliv. I samband med utdelningen fick även ett antal idrottare ta emot Mästerskapsstipendiet, i form av diplom och minnesgåva, för väl genomförda idrottsprestationer under 2022. Stipendierna delades ut av kultur- och fritidsnämndens ordförande Björn Olsson (C).

En av dagens glada stipendiater var Kjell-Arne "Challe" Wiklund som fick ta emot kulturstipendiet.

— Vilken överraskning, det var verkligen oväntat! Det känns fantastiskt kul och hedrande att få ta emot det här stipendiet. En del av pengarna kommer jag troligtvis att använda till att åka på någon bluesfestival under sommaren, säger en glad Challe Wiklund, för Örnsköldsviks Bluessällskap

Kjell-Arne Wiklund årets kulturstipendiat

Kjell-Arne "Challe" Wiklund, för Örnsköldsviks Bluessällskap blev årets kulturstipendiat

Arne Söderströms Hembygdsstipendium, 30 000 kronor, tilldelades Lisbeth Vestin. Motivering: ”Årets Arne Söderström hembygdsstipendium går till kulturbäraren Lisbeth och hennes enastående insatser för att sprida och bevara kunskapen om linet och dess betydelse för vårt kulturarv och lokala historia. Lisbeths entusiasm för, stora kunskap om, och i sitt konstnärliga utövande med linet som bas gör henne till en betydelsefull ambassadör för den mångsidiga kulturväxten. Linet har varit en stor del i Örnsköldsviks industriella och kulturella utveckling och det kulturarvet är en stor del av kommunens identitet.”

Idrottsstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Ellen Westerlund, Vårby IK.   
Motivering: ”2023 års Idrottsstipendium delas ut till Ellen för hennes fina insatser både i tävlingar och i föreningslivet där hon är en av de unga ledare i Vårby IK som bidrar till styrka, utveckling och inspiration för alla i, och utanför, föreningen. Ellen bidrar förtjänstfullt till att visa på kraften i de ideella föreningarnas verksamheter och därmed också medverkar till en attraktiv kommun.” 

Kulturstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Kjell Arne Wiklund, Örnsköldsviks Bluessällskap. 
Motivering: ”Musikprofilen ”Challe” får 2023 års kulturstipendium för sitt aktiva utvecklande av Örnsköldsviks livescen där han bidragit till att åtskilliga arrangemang har genomförts genom åren. Att skapa möjligheter för lokala förmågor, så väl som nationella och internationella, är viktigt för Challe, likaså att alla ska känna sig välkomna i branschen och utövandet. Kjell-Arne har en viktig del i kommunens kulturutbud och sätter därmed Örnsköldsvik på kartan, inte minst med evenemanget ”Bakgårdsblues”.”

Ledarstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Erika Lundquist. 
Motivering: ”Erika erhåller 2023 års ledarstipendium för sitt mångåriga engagemang där många barn och vuxna med hjälp av Erikas kunskap, brinnande engagemang och smittande glädje fått vara deltagare som växer med uppgifterna, har roligt och där många sedan utvecklas till att i sin tur bli duktiga ledare. Erikas roll i utvecklingen av travsporten i Örnsköldsvik bidrar till kommunens ambition att det ska finnas fritidsaktiviteter för alla.” 

Friluftsstipendiet, 15 000 kronor, tilldelades Pia Berggren, Karolina Lindgren och Carina Falk. 
Motivering: ”2023 års Friluftsstipendium tilldelas vännerna som är tre betydelsefulla och engagerade inspiratörer för att fler ska få ett aktivt och roligt uteliv. Pia, Karolina och Carina sover ute, tar med sig nybörjare, håller inspirationsföreläsningar och har ett aktivt Instagramkonto för att visa på hur roligt det är att sova utomhus och för att dela med sig av erfarenheter. Därmed är de viktiga ambassadörer för friluftskommunen Örnsköldsvik när de bidrar till att fler hittar ut i naturen.” 

Mästerskapsstipendiet:

Malin Noréus och Isabella Scandurra, Moälvens kanotklubb och Moälven drakar, EM i drakbåt: 2 guld, 4 silver, 2 brons. 

Martin Hanell och Sara Karlsson, Örnsköldsviks sportdykare, undervattensfotografering: 3 SM-guld, 1 SM-silver, 1 NM-guld samt utmärkelsen ”Stor grabb”. 

Martin Haarahiltunen, ÖMK rundbana, isracing: SM Guld, NM Guld, VM Guld. 

Martin Solin Örnsköldsviks Atletklubb, ÖAK: 1 SM guld, armbrytning, höger arm i minus 105 kilo. 

Börje Marklund, Örnsköldsviks Atletklubb, ÖAK: 2 SM Guld armbrytning, höger och vänster i plus 105 kilo i senior grand masters plus 60 år.  

Erik Falhgren, armbrytning Örnsköldsviks Atletklubb, ÖAK: 1 SM Guld, vänster arm plus 105 kilo, 1 SM silver med höger, plus 105 kilo.  


Information om stipendierna och dess statuter hittar du här på kommunens webbplats.

Publicerad: