Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Kreativa ungdomar skapar kulturevent under Maker Town
Fyra glada ungdomar gör tumme upp.

Örnskölsviksungdomarna Emma, Isac, Sophie och Janna är en del av projektgruppen som arbetar för att skapa ungdomsevenemanget Maker Town Danceclub.

Kreativa ungdomar skapar kulturevent under Maker Town

Flitens lampa lyser i ögonen på de åtta ungdomar från Örnsköldsvik, som just nu planerar Maker Town Danceclub. Ett ungdomsarrangemang som går av stapeln fredag 19 maj kl 19-22, i samband med innovationsfestivalen MakerTown i Örnsköldsvik.

— 1,5 månad är lite kort om tid för att förbereda för ett evenemang av den här kalibern. Men när jag fick frågan från Innovationsbolaget om vi ville vara med, så var svaret givetvis JA. Det har gått jättebra hittills och nu är vi snart i hamn, säger Camilla Westman, fritidskonsulent vid enheten kultur och ungdom på Örnsköldsviks kommun och en av coacherna i projektgruppen som stöttar ungdomarna i evenemangsarbetet.

Ungdomar från hela kommunen har bjudits in till att vara med och delta i projektledningen. En av dem som nappade på erbjudandet är Isac Eriksson 16 år. Han ingår i en projektgrupp tillsammans med andra ungdomar, fritidskonsulenter och fritidsledare. Just nu håller de på med de sista förberedelserna inför kvällen som kommer att fyllas med musik, samt roliga och spännande aktiviteter för besökarna.

— Jag tycker det är jätteroligt och brinner verkligen för att göra sådana här saker, man får en chans att vara kreativ och vara med och bestämma och arrangera något tillsammans. Jag vill även ge beröm till alla ledare som finns där och stöttar oss, jag tycker det är fantastiskt att de uppmuntrar oss till att göra det här, säger Isac.

Maker Town Danceclub är bara ett av flera evenemang som Örnsköldsviks ungdomar är med och arrangerar. Tidigare i år fixade ungdomarna bland annat en fotbollsturnering under sportlovet samt ettårsfirandet av 23:ans mötesplats. Målet med att låta unga får vara med och skapa, är att lyfta ungdomarna och deras förmåga.

— Örnsköldsviks ungdomar har mycket bra tankar och idéer. Vi gör det här för att vi vill att de ska kunna se möjligheterna oavsett vad de har för bakgrund och för att unga ska få en möjlighet att träffas och skapa något tillsammans. Det finns så mycket driv och engagemang hos våra ungdomar som vi måste ta vara på, säger Camilla och fortsätter;
— Jag kan verkligen se hur ungdomarna växer och mår bra av att få vara med och skapa den här typen av arrangemang tillsammans.

Kvinna som ler mot kameran

Camilla Westman, fritidskonsulent vid enheten kultur och ungdom på Örnsköldsviks kommun och en av coacherna i projektgruppen som stöttar ungdomarna i evenemangsarbetet.

Det är många delar som ska falla på plats när det arrangeras ett evenemang för alla ungdomar i Örnsköldsvik. Tillstånd ska sökas, aktiviteter och tävlingar ska planeras, säkerheten ska ses över, det ska skapas affischer och marknadsföras, samt snacks och dryck ska köpas in med mera. I alla moment är ungdomarna med, planerar och hjälper till.

— Det här arrangemanget är gratis. Jag tycker att det är viktigt att det finns kostnadsfria aktiviteter för unga för att alla ska ha möjlighet att kunna delta, träffas och umgås, säger Isac.

Maker Town Danceclub arrangeras i samarbete med BRÅ (Brottsförebyggande rådet), Musikhuset, Gottne IF Nattfotboll, Norrlandsteatern samt Innovationsbolaget i Örnsköldsvik. Kvällen kommer erbjuda DJ, dans och tävlingar och går av stapeln fredag den 19 maj kl 19–22 på innergården vid Skolgatan 12 (bakom Reuterdahls). Evenemanget är gratis och till för ungdomar mellan 14–18 år. Eventet är ett rök- alkohol- och drogfritt.

Illustration med en affisch mycket rosa och lila färger. Förstora bilden

Maker Town Danceclub fredag 19 maj kl 19-22.

Publicerad: