Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Europadagen och start för Örnsköldsviks demokratidagar
EU-flagga

Europadagen och start för Örnsköldsviks demokratidagar

Den 9 maj uppmärksammas Europadagen i många länder och institutioner inom EU. På Europadagen firas Schumandeklarationen, som undertecknades 9 maj 1950, och som lade grunden till dagens EU.

Europadagen visar på demokratins kraft och vikten av samarbete och sammanhållning för att uppnå gemensamma mål. I årets firande läggs särskilt fokus på solidaritet med Ukraina.

Lämpligt nog är 9 maj också startdagen för de nyinrättade ”Demokratidagarna i Örnsköldsvik”. Mellan 9 och 13 maj bjuder Örnsköldsviks kommun, tillsammans med en rad samhällsaktörer, in till möten och samtal där alla ska ha möjlighet att delta. Bland annat arrangeras öppna samråd om civilsamhällets roll, aktiviteter för äldre och tillgänglig samt aktiv fritid för personer med funktionsnedsättning.

Demokratidagarna avslutas lördag 13 maj på torget i Örnsköldsvik. Under parollen ”Tillsammans för en stark och hållbar demokrati” kommer politiska partier, kommunala verksamheter och olika föreningar och organisationer att finnas på plats för att bjuda in till samtal och aktiviteter. Dessutom firar biblioteket, en betydelsefull aktör för det demokratiska deltagandet, 30 år i Arken.

Även om demokratin är något vi måste värna om varje dag är det fint att vi i Örnsköldsviks kommun tar ett grepp om och synliggör det lite extra under Demokratidagarna. Redan detta första år är det flera som visar intresse av att delta och medverka och vi hoppas att dessa dagar ska få växa genom kommande år. Jag ser fram emot dessa dagar och förhoppningsvis många fina möten och samtal, säger Camilla Larsson, demokrtatisamordnare Örnsköldsviks kommun

Välkommen att delta i det demokratiska samtalet. Program för ”Demokratidagarna i Örnsköldsvik”, hittar du här. Länk till annan webbplats.Publicerad: