Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Nätraån avvecklas som kanotled
Flertalet träd som ligger kors och tvärs över en å.

Kommunen avvecklar Nätraån som kanotled och ån återgår till naturens eget kretslopp.

Nätraån avvecklas som kanotled

Örnsköldsviks kommun avvecklar Nätraån som kanotled på grund av ekonomiska, miljö- och arbetsmiljömässiga skäl.

Varje år har Örnsköldsviks kommuns naturvårdare rensat mängder av träd för att hålla Nätraån öppen för kanotpaddling. Träden har annars hindrat paddlare från att ta sig fram på ett säkert sätt. Röjningsarbetet har varit resurskrävande både i fråga om tid och personal samt stundtals farligt och svårt i och med åns smala och slingrande sandnipor. Kommunens ökade hänsyn till biologisk mångfald är en annan faktor som spelar in i beslutet att låta Nätraån återgå till naturens eget kretslopp.

De raststugor som finns längs Nätraån kommer att monteras ned och flyttas till andra platser med aktivt friluftsliv.

— Den som vill ha en utmaning kan såklart välja att padda i ån även om vi inte längre ser över och röjer efter ån, men då måste man vara beredd på att behöva bära kanoten en hel del. Vi hänvisar gärna till våra andra fina paddlingsbara vatten, som exempelvis Moälven, Kubbeån eller Gideälven som erbjuder mer tillgänglig paddling, säger Sune Westberg, kultur- och fritidschef vid Örnsköldsviks kommun.

I Naturguiden hittar du tips på andra kanotleder för paddling. Länk till annan webbplats.

Publicerad: