Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Geneskolan till riksfinal i matlagningstävlingen Kockduellen
Två tjejer står bredvid barandra och ler mot kameran.

Lina Häggström och Meja Lundström i åk 9 på Geneskolan ska vara med och tävla i riksfinalen av Kockduellen i Stockholm.

Geneskolan till riksfinal i matlagningstävlingen Kockduellen

På torsdag 30 mars 2023 avgörs årets Kockduell på Restaurangakademien i Stockholm. Över 6000 elever har varit med och tävlat i matlagning runt om i landet och nu står 10 finallag klara att göra upp i riksfinalen. Meja Lundström och Lina Häggström i åk 9 på Geneskolan utgör ett av finallagen.

— Det känns väldigt roligt och spännande att vara med, jag har inte tävlat så mycket förut men jag känner att man är sugen på att vinna säger Meja Lundström, som tillsammans med sin vän och lagkamrat Lina Häggström är vidare till final i Kockduellen.

Resan till riksfinalen i Kockduellen började i november 2022 i klassrummet för Hem- och konsumentkunskap på Geneskolan, med lärare Carina Kallin i spetsen. Där fick eleverna anmäla intresse att delta i skoltävlingen. Två av tre lag gick därefter vidare från Geneskolan till stadsfinalen som genomfördes på Parkskolan i februari. På plats som jury var Restaurang- och livsmedelsprogrammet samt kockar och restaurangägare från branschen. Meja och Lina lyckades knipa vinsten och blickar nu fram emot riksfinalen i Stockholm.

— Vi har några idéer, men har inte bestämt helt ännu vad vi ska laga för rätt i finalen. Vi vet att vi ska laga något på huvudråvaran som är fläskfilé, säger Meja.

— Vi har även fått en lista på råvaror och vilka kryddor vi får använda, så just nu söker vi på nätet efter olika recept och komponenter som passar tillsammans med huvudråvaran. Och vi har även fått lite tips och råd från Linnéa Liljedahl på restaurang Linnéa och Peter, säger Lina.

Båda finalisterna har fått sitt intresse för matlagning hemifrån.

— Jag har alltid gillat att laga mat och vara i köket, jag började baka med min mormor när jag var liten och så har intresset bara byggts på, till att jag nu känner mig väldigt bekväm att vara i köket och vill gärna lära mig mer och bli bättre, säger Lina och Meja fortsätter - Min mamma älskar att laga mat och är jätteduktig på det, och vi lagar mycket mat tillsammans, gärna från det asiatiska köket.

Tre personer står uppställda och blickar mot kameran, två unga tjejer vid sidan av en kvinna.

Lina och Meja tillsammans med sin hem- och konsumentkunskapslärare Carina Kallin på Geneskolan.

Hittills i tävlingen har det lagats rätter på både kyckling och vegetarisk färs på ärtor med olika spännande tillbehör.

— Till vår första rätt lagade vi en coq au vin, med vitt vin. Och till stadsfinalen lagade vi vegetariska biffar med havreris och två olika såser med isad lök och inlagd morot, säger Lina och fortsätter. - Vi har lärt oss mycket genom att vara med i den här tävlingen, innan hade vi exempelvis aldrig gjort isad lök förut.

Nu stundar finalen i Stockholm och i höst börjar både Meja och Lina på gymnasiet med sikte på naturprogrammet samt teknikprogrammet. Däremellan är båda sugna på sommarjobb inom restaurangbranschen. Till Stockholm och finalen följer deltagarnas mammor samt lärare Carina.

— Jag är jättestolt över mina elever, det känns verkligen roligt att de tagit sig ända till final. Vi har varit med i tävlingen sedan 2019 och nu får vi lite lön för mödan, säger Carina Kallin.

Information om Kockduellen

Kockduellen är en matlagningstävling för högstadieelever som går i årskurs 8 och 9. Tävlingen arrangeras inom ramen för hem- och konsumentkunskapen och genomförs i fyra steg: skoltävling, stadsfinal, kval till riksfinal och slutligen riksfinal. Kockduellen är en tävling som samlar högstadieelever, hem- och konsumentkunskapslärare och gymnasieskolor med Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

Tävlingen arrangeras av VISITA Svensk besöksnäring.

Här kan du läsa mer om tävlingen Kockduellen. Länk till annan webbplats.

Publicerad: