Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • UF-mässan 2023 engagerar många elever från Örnsköldsviks gymnasium
bild på ungdomar samt illustration över i rosa och blått.

UF mässan 2023 på Birsta City i Sundsvall, fredag 24 mars kl 10-16. Foto: Ung företagsamhet Västernorrland.

UF-mässan 2023 engagerar många elever från Örnsköldsviks gymnasium

Idag fredag 24 mars är det UF-mässa på Birsta City i Sundsvall. Totalt kommer 173 UF-företag från länet att delta på mässan varav sexton från Örnsköldsvik. Intresset att delta på årets UF-mässa har visat sig vara extra stort och där tre av kommunens UF-företag kvalat in sig som finalister i tävlingen Årets UF-företag i Västernorrland 2023.

— Det är totalt 52 aktiva UF-företag i Örnsköldsvik det här läsåret, vilket är jättekul! Det är många som är intresserade av att driva UF-företag och de flesta upplever att detta är den kurs där de utvecklas och lär sig allra mest, säger Ulrika Sundell, lärare på ekonomiprogrammet vid Örnsköldsviks gymnasium.

På årets regionala UF-mässa kommer totalt 102 elever fördelat på sexton UF-företag delta från Örnsköldsviks gymnasium samt Praktiska gymnasiet. På mässan får unga företagare möjlighet att ställa ut och sälja sina varor och tjänster samt tävla med sina idéer mot andra UF-företag i länet. Vinnarna i vissa av kategorierna kommer sedan gå vidare att tävla på nationell nivå.

Ett av UF-företagen är Miljöresan UF som drivs av Maria Lovric – VD, Alba Thelin – marknadsföring, Anton Boström – produktion och inköp, Jakob Norén – personal, Nils Öberg – ekonomi, från ekonomiprogrammet årskurs tre på Örnsköldsviks gymnasium. Miljöresans affärsidé handlar om att erbjuda ett fysiskt spel för barn för att ge dem chansen att lära sig om miljön på ett roligare sätt. Företaget kommer att tävla under UF-mässan i kategorierna: Årets Säljare 2023, Årets Vara 2023, Årets Ekologiskt Hållbara UF-företag 2023, Årets Socialt Hållbara UF-företag 2023 samt Årets Innovation 2023.

— Vi klurade tillsammans i början på året kring något som skulle få barn som kollar mycket på skärmar att aktivera sig med något annat, samtidigt även bidra till miljön på något sätt. I vårt spel får du både svara på frågor som gör dig mer medveten om miljö och hållbarhet och även vara aktiv genom olika utmaningar som sker under spelets gång, som exempelvis att stå på ett ben. Även om spelet riktar sig till ålder 7 — 10 år passar det till alla åldrar, säger Maria Lovric, och fortsätter — Det känns väldigt spännande och roligt att delta på mässan med så många andra UF-företagare. Vi är lite pirriga inför att vi ska presentera vår pitch för juryn i de olika tävlingarna.

De fem klasskompisarna i UF-företaget Miljöresan är alla elitidrottare och har åtagande efter skoltid, vilket gjort att de fått pussla ihop tiden att räcka till under skoldagen för att planera och förbereda sig inför mässan.

— Största utmaningen har varit att hitta tid att arbeta tillsammans då vi alla idrottar mycket men samarbetet i gruppen har fungerat väldigt bra, säger Maria.

Utöver att tävla i de olika kategorierna är Miljöresan UF även en av finalisterna i den prestigefyllda tävlingen Årets UF-företag i Västernorrland 2023. Vinnarna i länsfinalen går sedan vidare till SM final i Stockholm 23 och 24 maj. Totalt är tre av tolv finalister i länsfinalen UF-företagare från Örnsköldsvik, däribland även A-box UF och Spira UF.

— Det känns fantastiskt roligt och jag är väldigt stolt över våra UF-företagare. Det är svårt att ta sig till SM och det är coolt att vi på Örnsköldsviks gymnasium i tio år i rad haft elever som tagit sig hela vägen till SM, så nu får vi hålla tummarna för att vi får några med oss från årets företag också, säger Ulrika Sundell.

bild på spelet Miljöresan, en spelplan och spelkort

Spelet miljöresan för ålder 7-10 år, skapat av UF-företaget Miljöresan UF. Foto: Tomislav Lovric.

Information om UF

UF står för Ung företagsamhet och är ett sätt för unga att utveckla sin företagsamhet. På Örnsköldsviks gymnasiums ekonomiprogram ingår det att driva UF-företag i kursen Entreprenörskap- och företagande, även andra program som exempelvis frisörprogrammet har UF-företagande som obligatoriskt moment. Utöver det har alla elever i årskurs två och tre på gymnasiet möjlighet att driva UF-företag via kursen Entreprenörskap som individuellt val.

På webbsidan ungforetagssamhet.se kan du läsa mer om UF-mässan 2023 samt följa med på livesändningen via länk. Länk till annan webbplats.

På Miljöresan UFs facebooksida kan du ta del av mer information och bilder. Länk till annan webbplats.

Publicerad: