Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Miljöpris premierar hållbart och närproducerat
Anna-Karin Gidlund, Gideget samt Tanja Forsman och Sandra Johansson, Stensödens Naturförskola. med blommor diplom och tavlor

Anna-Karin Gidlund, företaget Gideget samt Tanja Forsman och Sandra Johansson från Stensödens Naturförskola har tilldelats Örnsköldsviks kommuns och Tidningen 7s miljöpris "Miljörnen 2022". Foto: Håkan Nordström.

Miljöpris premierar hållbart och närproducerat

Örnsköldsviks kommuns och Tidningen 7:s gemensamma miljöpris ”Miljörnen 2022” uppmärksammar ett mångårigt engagemang inom hållbar livsmedelsproduktion samt ett initiativ där hållbarhet för morgondagens livsmedelskonsumenter står i fokus.

Miljöpriset, bestående av en check på 3 000 kronor att donera till en organisation, blommor, diplom och ett konstverk skapat av elever i årskurs 1 på Örnsköldskolan delades ut i samband med kommunfullmäktiges sammanträde 27 februari.

Med miljöpriset ”Miljörnen” vill kommunen och Tidningen 7 uppmärksamma insatser som bidragit till hållbar utveckling och inspirerat andra att förbättra miljön, minska energiåtgången eller står för annan positiv utveckling på miljöområdet. Miljöpriset delas årligen ut i två kategorier: enskilda personer, organisationer eller föreningar samt till ett företag.

Miljöpriset i kategorin företag tilldelas Gide Get HB med följande motivering:
”Gide Get har i 50 år utvecklat getgården och ostproduktionen på ett hållbart sätt. Företaget är KRAV-märkt sedan 1987 med hänsyn till natur, klimat, djur och människa samt bidrar till öppna landskap och biologisk mångfald. I en utsatt bransch har de alltid gjort medvetna val för miljöanpassning. Gide Get har ett stort engagemang för att bevara ostkulturarvet och att hålla produktionen inom Sverige med etisk djurhållning, till fördel för såväl djur som miljö. Det gör företaget till en värdig vinnare av miljöpriset.”

Miljöpriset i kategorin privatperson, förening eller organisation tilldelas Stensödens Naturförskola. Motiveringen lyder: ”Bara namnet på föräldrakooperativet vittnar om en stark kandidat till ett miljöpris av det här slaget. Förskolan har en tydlig ekologisk tanke där all mat lagas från grunden i eget kök med ekologiska och närproducerade råvaror. På skolgården finns dessutom ett växthus och trädgårdsland där eleverna får så och skörda. Förskolan är ett utmärkt exempel på en verksamhet som inspirerar andra till att ta små och stora initiativ till en miljövänligare framtid.”

Publicerad: