Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Örnsköldsvik kandidat när Sverige söker VM i orientering
En orienterare har just stämplat vid kontroll och rusar vidare

Svenska Orienteringsförbundet ansöker om att få arrangera VM i skogsorientering i Örnsköldsvik 2027. Foto: Scandinav bildbyrå

Örnsköldsvik kandidat när Sverige söker VM i orientering

När Svenska orienteringsförbundet ansöker om att få arrangera stora internationella tävlingar finns Örnsköldsvik med som kandidat till VM i skogsorientering 2027.

Utifrån en strategi att få att arrangera minst ett internationellt arrangemang varje år, ansöker Svenska Orienteringsförbundet om att få arrangera JVM i Karlskrona 2026 och VM i skogsorientering i Örnsköldsvik 2027. När det gäller ansökan till skogs-VM har Svenska Orienteringsförbundet jobbat med två kandidater: Idre och Örnsköldsvik.

– Vi hade två starka kandidater med varsitt koncept med olika styrkor, där vårt val slutligen föll på Örnsköldsvik. Idre står kvar som kandidat för en deltävling i världscupen, säger Fredrik Ahnlén, ansvarig för ansökningsarbetet på Svenska Orienteringsförbundet.

Som en del i ansökan om VM 2027 ingår en önskan om att ordna en eller två världscupomgångar under 2025-2026, som en förberedelse för löparna, förbundet och arrangörerna. Upplägget och slutliga tävlingsorter för detta planeras i dialog med Internationella Orienteringsförbundet

– Där ligger Idres koncept bra till, tillsammans med en omgång längs norrlandskusten. Terrängen i Örnsköldsvik och Höga Kusten är på många sätt unik där världsarvets natur både bjuder på fysiska utmaningar och höga tekniska utmaningar, säger Fredrik Ahnlén.

Örnsköldsviks kommun ser fram emot att välkomna världens bästa orienterare.

– Jätteroligt att vi är Sveriges kandidat till att arrangera VM. Jag vet att om vi får chansen kommer vi att göra samma succé som när vi hade J18-VM i ishockey och O-Ringen. Örnsköldsvik och Höga Kusten är något vi är stolta över och vill visa upp för världen, säger kommundirektör Magnus Haglund.

Förhoppningsvis går ansökan om VM i Örnsköldsvik 2027 igenom. Oavsett utfallet kommer det att bli full fart i skogarna redan 2023. Då står Örnsköldsvik värd för SM i långdistansorientering.

– Vi söker nu JVM och VM med två starka koncept som bör ha en god chans. Både för att det är starka arrangörsföreningar och destinationer, bra koncept för evenemangen och gemensamma visioner hos alla parter, avslutar Fredrik Ahnlén.


Läs mer om VM-ansökan på Svensk orienterings webbplats. Länk till annan webbplats.


Publicerad: