Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Ny snabbladdare invigd i Bredbyn
Testbild

Anna Sundberg, ordförande i omsorgsnämnden och Johan Lagrelius, projektledare Biofuel region deltog vid invigningen.

Ny snabbladdare invigd i Bredbyn

I början av året antogs kommunens strategi för publik laddning av elbilar. Ett antal områden utanför stadskärnan pekades ut som viktiga för att hela kommunen ska ha tillgång till laddinfrastruktur. Nu har det första området – Bredbyn – invigt en ny snabbladdare.

Anna Sundberg, ordförande omsorgsnämnden, var på plats och invigde. Istället för att klippa det klassiska bandet, kopplades den nya snabbladdaren in i en av kommunens elbilbilar. Etableringen av den nya snabbladdaren är resultatet av ett nära samarbete mellan Bygdsam Anundsjö, Biofuel Region och Örnsköldsviks kommun.

– Det är jätteroligt att vi får snabbladdare även utanför stadskärnan, att vi får till detta på våra serviceorter ute i kommunen är viktigt. Det har varit en sådan fin samverkan mellan lokala aktörer, Biofuel region och oss på kommunen för att få till detta, säger Linnea Egnor Byström, näringslivutvecklare på Örnsköldsviks kommun som varit drivande i kommunens strategi för publika laddstolpar.

Trafikverket utlyste investeringsstöd för snabbladdare i områden som annars inte byggs ut. En platsdialog startade då med ortsbefolkningen i Bredbyn på initiativ av Biofuel Region och kommunen för att bland annat peka ut en plats för laddstolpen. En dialog med elnätsbolaget EON initierades och Biofuel region var drivande i att matcha en aktör som kunde genomföra etableringen. Kommunen äger marken som snabbladdaren ligger på och har arrenderat ut den till företaget Enivy som etablerat sig.

– Det här en av de snabbaste laddarna som finns i regionen och den är otroligt viktig för de långa resorna mot inlandet. Det är det goda krafterna härifrån Bredbyn tillsammans med oss andra aktörer som fått detta att hända, säger Johan Lagrelius, projektledare på Biofuel Region.

Laddstationen i Bredbyn kan ladda med upp till 200 kilowatt, vilket motsvarar ungefär 100 mil i timmen. Laddhastigheten beror på bilens kapacitet att ta emot laddning och även väderleken. Vid riktigt kalla förhållanden som vid invigningen förvärms batterierna för att inte skadas av laddningen, då laddades med ungefär 40-50 mil i timmen.


Testbild

Kultur och fritidsnämndens ordförande Anna Sundberg premiärkopplade in en av kommunens elbilar.

Publicerad: