Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Ny daglig verksamhet erbjuder varierande uppgifter
Matias och Rasmus  vid dagliga verksamheten håller i invigningsbandet medan kommunalråd Carolina Sondell klipper bandet

Carolina Sondell, kommunstyrelsens 1e vice ordförande, klipper invigningsbandet assisterad av Mattias och Rasmus som har sin dagliga verksamhet i Själevad. Enhetschef Malin Palmér har uppsikt över ceremonin.

Ny daglig verksamhet erbjuder varierande uppgifter

Fredagsmys är en fast programpunkt på dagliga verksamheten i Själevad. Och festligt blev det när verksamheten bjöd in till invigning. Den grå decemberdagen förvandlades till en varm och ljus stund.


Sedan september finns en ny daglig verksamhet enligt Lagen om stöd och service (LSS) i Själevad. Där erbjuds deltagarna varierande uppgifter som passar olika intressen och förmågor. De 18 deltagarna kan, utifrån individuellt anpassade scheman, bland annat arbeta med reklamsortering, skapande, monteringsuppdrag, köksarbete och utomhusaktiviteter. Alla erbjuds också att, varje dag, delta i en gemensam aktivitet. Det kan vara en fysisk aktivitet som till exempel dans eller gymnastik men också ett klurigt fredagsquiz.

Verksamheten har sina lokaler i en del av Mio-huset. Lokalerna är rymliga och har god tillgänglighet för personer som tar sig fram med rullstol eller andra hjälpmedel. Där ryms ett flertal stationer där deltagarna kan växla mellan olika uppgifter och få en variation i vardagen. Varje arbetsgrupp har sin handledare och via ett schema med bilder på väggen kan var och en se vad deras dag kommer att innehålla.

– Stora ytor och större grupper innebär att vi som jobbar här har fått tänka nytt, det är en omställning både för oss och deltagarna. Det är viktigt att den omställningen får ta tid så att deltagarna känner sig trygga och att aktiviteterna passar var och en. Vi jobbar gruppvis med olika stationer men utgångspunkten är utgå från varje deltagares behov och förutsättningar, säger Maria Sjölander, stödpedagog.

Susanna, en av deltagarna som genom åren varit sysselsatt inom fler grenar av daglig verksamhet, uppskattar utbudet i Själevad.
– Här kan jag vara i köket, skruva, packa reklam, strimla papper och pyssla. Det är toppen, säger Susanna.

– Vi är glada över att kunna erbjuda deltagarna en blandning av trygga moment och stimulerande utmaningar. Om jag fick önska något skulle jag gärna se fler enkla uppdrag från företag för att i ännu högre grad kunna matcha våra deltagares förmågor, säger Malin Palmér, enhetschef inom daglig verksamhet.

För närvarande deltar 380 personer i kommunen i daglig verksamhet, vilket är en rättighet enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).


Publicerad: