Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Avtal klart - skärgårdsöar får utökad sjuktransport
Ulvöbåten ligger vid kaj på ett vintrigt Ulvön

M/F Ulvön tar hand om sjuktransporter från skärgårdsöar vintertid. Foto: Håkan Nordström.

Avtal klart - skärgårdsöar får utökad sjuktransport

Örnsköldsviks kommun och Region Västernorrland har nu kommit överens om hur sjuktransporter ska fungera vintertid, under november till och med mars, från Ulvön, Trysunda och Strängöarna.

Idag skrevs ett avtal under som innebär att de boende på Ulvön garanteras sjuktransport från Ulvön med M/F Ulvön, det kommunala bolaget Örnsköldsviks Hamn och Logistiks fartyg. Avtalet stipulerar att kommunen står för kostnaden om 300 000 kronor och Region Västernorrland står för 200 000 kronor.

Regionen förbinder sig också att ombesörja grundutbildning i första hjälpen med enkla hjälpmedel, som bland annat innefattar att ge första hjälpen med enkla hjälpmedel, inklusive defibrillering, att ge den vårdbehövande trygghet och att hålla kontakt med hälso- och sjukvårdspersonalen i ambulansen. Som en extra säkerhet vid larm ska utbildningen också erbjudas räddningsvärnet som finns stationerat på ön.

Kommunstyrelsens ordförande Per Nylén (S) och ordförande i Regionstyrelsen, Glenn Nordlund (S), är nöjda med avtalet:

– Det var bra att vi lyckades komma överens innan isen lägger, säger Per Nylén. Det har varit konstruktiva samtal mellan parterna, och nu blir det ännu bättre för de boende på Ulvön.

– Det är Region Västernorrland som ansvarar för sjuktransporter i hela länet, men med gemensamma krafter och innovativa idéer kan vi på detta sätt lösa problem tillsammans, fortsätter Glenn Nordlund. Detta är en riktigt bra lösning.

Publicerad: