Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Nationell uppmärksamhetsvecka mot doping
Lisa Hörnblad i gymmiljö  med kettlebells

Årets ambassadör för 100% REN Hårdträning är den alpina skidåkaren Lisa Hörnblad - en god förebild för ungdomar som tränar/styrketränar. Foto: Birgitta Edin Westman.

Nationell uppmärksamhetsvecka mot doping

Den 10-16 oktober uppmärksammas dopingfrågan på olika sätt runt om i landet. I Örnsköldsvik genomför det lokala antidopingnätverket KRAFTTAG olika aktiviteter för att höja allmänhetens kunskap om lagstiftning och risker kopplade till doping men även för att uppmärksamma gott förebyggande arbete.

Under veckan kommer KRAFTTAG att ha aktiviteter på gym i Örnsköldsvik. Eftersom doping inte är ett isolerat idrottsproblem, snarare ett folkhälsoproblem riktas även insatser utanför gym-anläggningarna. Bland annat genomför hälsocoacher från Örnsköldsviks Folkhögskola aktiviteter på gymnasieskolor i slutet av veckan.

Merparten av alla gym är i kommunen är anslutna till antidopingnätverket KRAFTTAG och diplomerade enligt metoden 100% Ren Hårdträning. I samband med uppmärksamhetsveckan är också tre nya gym: MSA, Stargym och Björna gym på gång att ansluta sig till antidopingnätverket.

– Ren hårdträning är bästa vägen till framgång. Dopning är inte bara är olagligt och skadligt. Ett missbruk riskerar också att leda in på en brottslig bana. Därför är det angeläget att fånga upp unga personer tidigt. Gymmet är en plats där många unga finns, dessutom i träningsmiljö, och är därför en viktig plats att arbeta preventivt. Jag är glad att vi har så god uppslutning kring dopingförebyggande bland gymmen i Örnsköldsvik, säger Birgitta Edin Westman, samordnare för drog- och brottsprevention vid Örnsköldsviks kommun.

I det lokala antidopingnätverket KRAFTTAG ingår: polisen i Örnsköldsvik, etablerade gym och träningsanläggningar, Länsstyrelsen, Västernorrlands idrottsförbund och Örnsköldsviks gymnasiums idrottsförening. Nätverket samordnas av kommunens samordnare för drog- och brottsprevention.

Publicerad: