Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?

Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Rösta på valdagen 11 september
Bilden visar röstkort som lämnas i brevlådesinkastet på en dörr

Foto: Valmyndigheten

Rösta på valdagen 11 september

På valdagen kan du rösta i vallokalen som du tillhör. Adressen står på ditt röstkort.

Hitta vallokal för att rösta på valdagen Länk till annan webbplats.

 

Olika sätt att rösta

Det finns olika sätt att rösta. Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen. På Valmyndighetens webbplats hittar du information om vem som kan budrösta, formulär för att beställa material för budröstning samt en film om att budrösta. Länk till annan webbplats. Material för att budrösta kommer även att finnas tillgängligt via hemtjänsten, hos kommunens särskilda boenden samt att hämta hos Örnsköldsviks kommuns kontaktcenter stadshuset Kronan och stadshuset Nygatan.

Om du inte har möjlighet att få hjälp av ett bud för budröstning erbjuder kommunen att en ambulerande röstmottagare kommer hem till dig.

Information om att rösta på valdagen 11 september samt övriga olika sätt att rösta hittar du på Valmyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats.

Röstkort

Senast 24 augusti ska röstberättigade ha fått sitt röstkort för de allmänna valen till riksdagen, region- och kommunfullmäktige. Om du tappat bort röstkortet eller behöver få det skickat till en annan adress kan du beställa ett nytt röstkort, ett så kallat dubblettröstkort på Valmyndighetens webbplats Länk till annan webbplats..

Du kan även beställa nytt röstkort hos kommunen.

Du kan även få hjälp med nytt röstkort i lokalen för förtidsröstningen på stadshuset Kronan och på valdagen i röstlokalen på Nolaskolan.

Din röst är hemlig

I Sverige är valen fria, hemliga och direkta. Att de är hemliga betyder att du inte behöver berätta för någon hur du röstar. Ingen annan ska bestämma vad du röstar på. På Valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om vad det innebär samt se en film om valhemligheten. Länk till annan webbplats.

Valsedlar

Valsedlar ska finnas på alla ställen där du kan rösta. Valsedlarna är färgkodade för att visa vilket val de gäller för:

Vita – Kommunen
Blå – Regionen
Gula – Riksdagen

Mer information om valsedlar, partivalsedlar, namnvalsedlar och blanka valsedlar hittar du på Valmyndighetes webbplats. Länk till annan webbplats.

Publicerad: