Länk till startsidan

Hej! Vi har fem korta frågor om webbplatsen. Det vore snällt om du ville svara på dem. Det underlättar vårt arbete att göra vår webbplats bättre.


Varför besöker du oss? * (obligatorisk)
Varför besöker du oss?
Vem är du? * (obligatorisk)
Vem är du?
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen? * (obligatorisk)
Kunde du göra det du hade tänkt på webbplatsen?
Var informationen du fick på webbplatsen bra? * (obligatorisk)
Var informationen du fick på webbplatsen bra?

  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Skön stämning under invigningen av Björnaparken
Vy över en park fylld med människor i olika åldrar, blå himmel och moln.

Generationsmötesplatsen Björnaparken i Björna invigdes fredag 17 juni 2022.

Skön stämning under invigningen av Björnaparken

Fredag 17 juni invigdes den nya generationsmötesplatsen i Björna, som fått namnet Björnaparken genom en namngivningstävling med ungdomar på orten. Dagen bjöd på strålande väder och skön stämning där besökarna fick njuta av bland annat musik, aktiviteter och invigningstal.

Björnaparken är en så kallad generationsmötesplats och ligger belägen i centrala Björna. Mötesplatsen består av en nygjord park i naturstil med ett stort antal planterade lövträd, barrträd och buskar samt med grusgångar, grillring och bänkar. Runt om i den stora parken finns lekutrustning som uppmuntrar till aktivitet för stora och små, som bland annat gungor, rutschkana, klätterställning och bmx-bana.

På platsen där parken är uppbyggd låg tidigare en Coopbutik som brann ned i juli 2019. Efter branden initierade kommunen ett dialogarbete med barn och ungdomar samt vuxna i Björna för att ta fram förslag på hur platsen skulle utvecklas. Björnaparken med dess innehåll är ett resultat av de dialoger som genomförts och ett gott samarbete mellan kommunen, Coop nord samt de boende i Björna.

— Att vi står här idag med den här fina parken känns fantastiskt med tanke på vad som hänt, en riktig ”wow-känsla”. 2019 var den här platsen grå och tom och nu får den leva upp och ge glädje åt både boende och besökare. Vi är många som varit med och engagerat oss i processen för att få till det, unga som äldre och det känns väldigt roligt att de idéer som kom fram togs tillvara på och blev verklighet, säger Helen Östman, representant för föreningslivet i Björna.

En närbild på en kvinna som ler mot kameran med unga personer i bakgrunden.

Helen Östman är med i flera av föreningarna som finns i Björna och har varit delaktig i dialogarbetet för att ta fram innehållet i den nya parken.

— Den här fina platsen har på ett vis vuxit fram ur ett kaos. Och det har tagit sin tid, men vi har mötts av ett så stort engagemang och det visar också på att tillsammans kan vi skapa bra saker. Ibland måste det få ta sin tid för att det ska bli riktigt bra, säger Camilla Larsson, demokratisamordnare, Örnsköldsviks kommun.

På plats under invigningen fanns bland annat Per Lundberg som bor ett stenkast från Björnaparken och som besökte tillställningen tillsammans med sin dotter Evelina Lundberg och barnbarnen Alfred och Adelina.

En man med sin dotter och barnbarn står framför en rutschkana i Björnaparken och tittar in mot kameran.

Per Lundberg med dottern Evelina och barnbarnen Adelina 3,5 år och Alfred 6,5 år som bevittnade branden 2019 och nu gläds åt att kunna besöka den fina parken tillsammans.

— Jag tycker det känns fantastiskt bra med den nya parken, med tanke på hur det var här tidigare. Det blev så bra med det centrala läget, vilket gör att den känns trygg, säger Per Lundberg, och barnbarnet Alfred håller med och säger — jag tycker om allt i parken och att den ligger nära morfar.

Invigningen hölls av konferencier Robin Hörnqvist som bjöd på härlig musik tillsammans med kommunens gatumusikanter. Det bjöds även på tal av kommundirektör Magnus Haglund, kommunstyrelsen ordförande Per Nylén samt Coop nords VD Henrik Skytteberg. I talen betonades det goda samarbetet och dialogerna som möjliggjort att processen med att hitta lösningar efter branden gått smidigt. Och vinnarna i namngivningstävlingen presenterades. Invigningen avrundades med avtäckning av det nya konstverket Tidens gång, av konstnär Anna Reström, som smyckar och välkomnar besökare vid en av ingångarna till Björnaparken.

Bild med många människor och avtäckning av konstverk som står på varsin sida om en grusgång.

Avtäckning av konstverket Tidens gång av kostnären Anna Renström. Mönstret i konstverket symboliserar dagarnas varierade längd under året.

En man står och pratar i en mikrofon på en utomhusscen.

Kommundirektör Magnus Haglund är tacksam över det goda samarbetet som varit med att återuppbygga Coop och ta fram den nya parken och nämnde i sitt tal om hur processen gått till samt avslutade med uttrycket "nu är cirkeln sluten".

Två män klipper ett rött band.

Bandklippning av kommunstyrelsens ordförande Per Nylén samt Coop nords VD Henrik Skytteberg.

Färgglad clown delar ut godis till flera barn i sin kappsäck.

Populärt inslag på invigningen var den färgglada clownen som delade ut godis via sin kappsäck till alla godissugna.

Bild på ett band med flera musiker och två sångerskor som spelar utomhus.

Kommunens gatumusikanter underhöll med sköna toner och spelade covers som bland annat låten Sunnanvind av artisten Mares.

Publicerad: