Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Cykeltur förhöjer sommarkänslan på boenden
Personal på vård- och omsorgsboende skjutsar en dam och en herre i en passagerarcykel gjord för två personer. Cykeln liknar en så kallad tuktuk-cykel.

Emma Andersson från Sörgårdens vård- och omsorgsboende tar med Eivor Kallin och Torgny Nilsson på en åktur.

Cykeltur förhöjer sommarkänslan på boenden

Med nyinköpta specialanpassade elcyklar vill välfärdsförvaltningen erbjuda personer som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden en uppiggande utomhusaktivitet i sommar.

Cyklarna finns i tre varianter som lämpar sig för olika förutsättningar. På medcyklingsmodellen kan passageraren välja att, med eller utan motstånd, hjälpa till med trampandet. En annan flakmodell kan ta med rullstol och i den ”tuktuk-liknande” cykeln finns möjlighet till en pratstund med ytterligare en passagerare. För en trygg färd ska passageraren bära hjälm och bälte.

– Från cykeln kan passageraren eller medcyklisten känna vind och dofter och kanske komma på en lite längre tur än vad personen orkar gå själv med vanliga gånghjälpmedel. Personal, chefer och aktivitetshandledare ute i verksamheten har visat stort intresse för cyklarna, så nu hoppas vi på en fin sommar, säger Linda Johansson, projektsamordnare inom särskilt boende, välfärdsförvaltningen.

När några boende på Sörgården en fin majdag fick prova på en tur med ”tuktuk-cykeln” blev det en uppskattad upplevelse. Både dagens chaufför, Emma Andersson, undersköterska på Sörgården, och rundturen fick högsta betyg.

­– Väldigt roligt, det här vill vi göra fler gånger, sade Eivor Kallin och Torgny Nilsson när åkturen var över.

Cykelsatsningen finansieras genom statliga stimulansmedel för välfärdsteknik som syftar till att bibehålla/öka omsorgstagares trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet. Andra exempel på teknik som kommunen prövat och i flera fall gått vidare och infört som personanpassade omvårdnadsåtgärder är: sömnkuddar, aktivitetsdjur, tillsynskameror, aktivitetsprojektorer och VR-glasögon.


Publicerad: