Länk till startsidan
  • Du är här:
  • Startsida
  • Nyheter
  • Samordnande uppdrag och nytt branschtest på Lärcentrum
Genom ett runt dörrfönster syns två studenter arbeta i ett grupprum

Lärcentrum erbjuder bland annat teknisk utrustning och möjlighet att arbeta i grupp.

Samordnande uppdrag och nytt branschtest på Lärcentrum

Lärcentrum i Örnsköldsvik har under de senaste åren vuxit både innehållsmässigt och utbildningsmässigt. Inom kort vidgas serviceutbudet ytterligare med kompetensprov för byggbranschen. Lärcentrum har också fått uppdraget att fungera som kansli för andra lärcentrum i landet.

 

Sedan i mars har Lärcentrum i Örnsköldsvik uppdraget att fungera som kansli för det hundratal lärcentrum i Sverige som är anslutna till Nitus (Nätverksgruppen för IT-baserad utbildning via lokala studiecentra). Nitus är en ideell förening som jobbar för att möjliggöra eftergymnasial utbildning och skapa förutsättningar för en hållbar kompetensförsörjning i hela landet.

– Kansliets främsta uppdrag är att ge stöd till övriga lärcentrum och föreningens styrelse. Uppdraget har i många år legat i södra halvan av landet så det är roligt att vi i Örnsköldsvik nu får kliva fram, ta plats och synas lite extra i nationella sammanhang, säger Birgitta Torgrimson, utvecklingsansvarig Lärcentrum Örnsköldsvik.

Lärcentrum i Örnsköldsvik har under de senaste åren alltmer funnit sin roll och utvecklat sin verksamhet. Det gäller såväl utbud av tentamenservice, studiemiljö och stödjande resurser för distansstuderande som den utbildningsmiljö som erbjuds till utbildningsanordnare som vill genomföra utbildningar på plats

– En bra nyhet är att inom kort kommer den som saknar utbildning men har yrkeserfarenhet inom byggbranschen att kunna skriva sitt kompetensprov på Lärcentrum. Kompetensprovet är en möjlighet genom BYN (Byggbranschens Yrkesnämnd), enligt branschens yrkesutbildningsavtal, att styrka sina yrkeskunskaper för yrkesbevis via ett teoretiskt prov, berättar Birgitta.

Pandemin har givetvis påverkat Lärcentrums verksamhet till viss del. Just nu har två distansutbildningar sina platsträffar där och två utbildningsanordnare bedriver platsbunden utbildning.

– Till hösten ser vi fram emot att välkomna ytterligare studiegrupper och nya starter för yrkeshögskoleutbildningar, däribland Smart Maintenance och Handledare inom LSS och psykiatri som är två helt nya YH-utbildningar på distans. Vi vill att fler ska se möjligheterna att studera i Örnsköldsvik. Lärcentrum ska dels underlätta studier i olika faser i livet, dels bidra till samhällets kompetensförsörjning, säger Birgitta Torgrimson.

 

Läs mer om Lärcentrums service

Läs mer om Yrkeshögskola och hitta utbildningarPublicerad: